неділя, 18 вересня 2022 10:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Де в Україні найактивніші бої – аналітики ISW оновили карти
4

Росіяни безуспішно намагаються наступати на українські позиції на Донбасі.

Російські загарбники також зазнають втрат на півдні України. Про це свідчать нові карти бойових дій, оприлюднені американським Інститутом вивчення війни (ISW).

Російські війська спрямовують обмежені резерви, наявні в Україні, на безглузді спроби контрнаступу. Замість того, щоб укріпити вразливі російські оборонні лінії, спішно створені вздовж річки Оскіл у східній частині Харківської області.

Інститут вивчення війни (ISW) оновив карти бойових дій в Україні
Фото: understandingwar.org
Інститут вивчення війни (ISW) оновив карти бойових дій в Україні
Інститут вивчення війни (ISW) оновив карти бойових дій в Україні
Інститут вивчення війни (ISW) оновив карти бойових дій в Україні

"Українські сили продовжують займати позиції на північний захід і південний захід від Лимана, навколо якого російським окупантам загрожує оточення. Подальше українське просування на схід вздовж північного берега Сіверського Дінця може зробити позиції Росії навколо Лиману небоєздатними та відкрити підступи до Лисичанська й Сіверськодонецька", – зазначають в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ISW: російським окупантам навколо Лиману загрожує оточення ЗСУ

Аналітики зазначили, що український прапор підняли вже над Щуровим. Це за 6 км від Лиману.

"Імовірно, ЗСУ могли просунутися на 8 км від Студенка. Тривають бої за Олександрівку та Ярове", – ідеться в повідомленні.

В ISW звертають увагу на повідомлення про потрапляння під ворожий вогонь селища Дворічна, що за 17 км від Куп'янська. Припускають, що в там українські бійці готуються до чергової контратаки.

На Донбасі росіяни виділяють підкріплення для наступальних дій, спрямованих на взяття відносно невеликих населених пунктів. Здійснюють обмежені наземні атаки й стріляють на всій території Донецької області.

ЗСУ відбили спроби наступів армії РФ під Бахмутом, Авдіївкою і Донецьком. Були бої під Соледаром.

На півдні українські військові продовжують зберігати оперативне мовчання щодо контрнаступу. Але аналітики констатують блокування російських сил у Херсонській області.

Триває знищення понтонних переправ росіян, зокрема в Садовому за 17 км від Херсона. Також ЗСУ знищили станцію радіоелектронної боротьби в Новій Каховці. Українські захисники також завдали удару по скупченню сил противника в Старій Збур'ївці.

За даними аналітиків, українські сили, імовірно, використовують вертольоти для перекидання військ до Сухого Ставка (приблизно 12 км на південний схід від плацдарму). Якщо це підтвердиться, то свідчитиме про зниження потужності російської протиповітряної оборони в цьому районі.

Також ЗСУ продовжують обстріл позицій росіян біля Давидового Броду. Російська розвідувально-диверсійна група здійснила невдалу спробу наступу на контрольоване Україною Нововознесенське (8 км на південний схід від Високопілля). РФ також вела безуспішні наступальні дії в напрямку Архангельське – Іванівка вздовж річки Інгулець.

Найактивнішими напрямками на півдні аналітики називають північно-західні околиці Херсона, український плацдарм на берегах Інгульця і південні території межі Херсонської та Дніпропетровської області в районі Високопілля.

Загальні бойові втрати російських загарбників в Україні станом на ранок 18 вересня орієнтовно становлять 54 480 осіб. За добу лави 200-х поповнили понад 230 окупантів, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Понад 90% особового складу втратила у війні проти України 64-та окрема мотострілецька бригада Східного військового округу РФ. Це з урахуванням знищених окупантів, а також поранених, дезертирів і тих, хто звільнився, відмовляючись брати участь у бойових діях, повідомляє Генштаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Де в Україні найактивніші бої – аналітики ISW оновили карти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі