понеділок, 14 березня 2011 15:47

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Цунамі перетворило японські міста в купи дошок і бетону
26

Фото: Фото: Reuters

Журналісти, які побували в зоні стихійного лиха в Японії, шоковані масштабом руйнувань і зізнаються, що досі не стикалися ні з чим подібним. Кореспондент британської газети The Daily Mail Алекс Томсон назвав те, що відбувається в Японії, "пеклом на землі" і написав, що за 30 років роботи журналістом він бачив 20 війн і декілька землетрусів, але цей досвід не допоміг йому, коли відкрилися види містечка Мінамісанріку, утопленого в коричневій рідині.

На місці процвітаючого курортного міста тепер уперемішку валяються шматки бетону, металу, дерева - всього того, що залишилося від будинків, де проживали близько 17 тис. осіб. За попередніми даними, від розгулу стихії могли загинути приблизно 10 тис. місцевих жителів. У всякому випадку зв'язок з ними поки не встановлений і вони вважаються зниклими безвісти.

За свідченням журналіста Алекса Томсона, перше, на що звертаєш увагу, під'їжджаючи до містечка Мінамісанріку, - дзвінка тиша. За словами кореспондента, принаймні 95% будівель в місті не просто зруйновані, а в буквальному сенсі перетворені 10-метровими хвилями в тріски й бетонну крихту.

Схожу картину руйнувань можна бачити і в інших місцях на узбережжі, порушених стихією. На одному зі знімків, зроблених Алексом Томсоном у селі Отсучі, видно, як потужна хвиля цунамі затягла на дах двоповерхового будинку, немов дитячу іграшку, величезний пором. На іншій фотографії можна спостерігати, як потужний потік води склав гармошкою важку вантажівку з причепом. На знімку з міста Сендай хвиля занесла автомобіль на дах невеликого будинку. На дорогах у зоні лиха валяються тисячі понівечених машин і дерев. Побачені картини нагадали кореспонденту старі фотографії Нагасакі і Хіросіми після того, як на ці міста була скинута атомна бомба.

У деяких районах міста Мінамісанріку бродять люди, які намагаються шукати своє майно на місці, де стояв їхній будинок, пише журналіст. Рятувальники, у свою чергу, витягують жертв, похованих під уламками будівель. За словами Томсона, всі зайняті своєю справою абсолютно спокійно і з почуттям власної гідності, немає жодних криків, жодної істерії, жодного надриву.

Тіла загиблих, витягнуті з-під завалів, доставляють у вцілілу будівлю місцевого коледжу, що стоїть на пагорбі і тому уникнула руйнувань. Офіційної статистики жертв поки немає, але припускають, що від удару стихії могли загинути близько 10 тис. осіб.

Як розповів один з жителів Мінамісанріку, перед тим, як на місто обрушилося цунамі, влада включила попереджувальні сирени. Людям настійно рекомендували ховатися на височинах або терміново їхати з міста. На даху середньої школи хтось вивів величезними літерами заклик SOS. За словами очевидців, хвиля, яка йшла зі швидкістю 100 км/год, змела місто з лиця землі буквально за лічені хвилини. На пагорбі врятувалися від стихії близько 7 тис. місцевих жителів. Доля інших людей невідома, але рятувальники продовжують витягувати з-під уламків все нові тіла загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Цунамі перетворило японські міста в купи дошок і бетону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі