неділя, 17 грудня 2023 13:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на захопленій росіянами атомній електростанції: подробиці від української розвідки

Що відбувається на захопленій росіянами атомній електростанції: подробиці від української розвідки
Російський окупант на захопленій Запорізькій атомній станції. Фото: Getty Images

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про ситуацію на тимчасово захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції.

Росіяни посилюють тиск на громадян України, які працюють на АЕС, аби змусити їх отримати російські паспорти і підписати контракти з "Росатомом". Про це повідомив сайт ГУР.

"Відповідно до вимог російських окупантів, декілька сотень українських працівників ЗАЕС повинні бути паспортизовані документами держави-агресора та підписати контракти до 31 грудня", - пише розвідка.

З метою примусу на українських фахівців росіяни чинять психологічний тиск, позбавляють доступу до робочих місць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал з Москви, полковник з Уссурійська, прапорщик з Хабаровська: воєнних злочинців звели в одну базу

Серед українських працівників, які відмовляються від підписання "контрактів" з "Росатомом" та паспортів держави-агресорки, російські спецслужби намагаються посіяти недовіру один до одного. Росіяни створюють умови для анонімних доносів, зокрема через спеціально створені телеграм-боти.

Водночас, серед завезених на ЗАЕС російських енергетиків зростає невдоволення через невиконані обіцянки щодо термінів відряджень на окуповану станцію. Замість двох місяців Москва наказує їм працювати по пів року й довше, оскільки у Російській Федерації важко знайти охочих кваліфікованих фахівців їм на заміну, розповіла розвідка.

У березні минулого року російські окупанти захопили місто Енергодар, де знаходиться Запорізька атомна електростанція. ЗАЕС - найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Торік у вересні Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило звіт за підсумками інспекції на станції. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

Російські окупанти перетворили ЗАЕС на військову базу, поставивши під загрозу весь континент.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на захопленій росіянами атомній електростанції: подробиці від української розвідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі