субота, 22 квітня 2023 09:55

Британська розвідка пояснила, чому в РФ скасовують марші "Безсмертного полку"

Британська розвідка пояснила, чому в РФ скасовують марші "Безсмертного полку"
У Росії заявили про скасування маршів "Безсмертного полку". Фото: zbruc.eu

Росія намагається використовувати свої наративи про Другу світову війну для виправдання нападу на Україну. Разом з тим в РФ цьогоріч скасували традиційні травневі марші пам'яті "Безсмертного полку".

Офіційно це зробили з міркувань безпеки. Але насправді влада, ймовірно, стурбована тим, що учасники висвітлять масштаб нещодавніх втрат Росії. Про це у Twitter повідомляє міністерство оборони Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк висловився про скасування в Росії парадів до 9 травня

У британській розвідці нагадують, що рішення про скасування прийняли після того, як власник групи "Вагнера" Євген Пригожин публічно засумнівався, чи насправді в Україні є "нацисти".

"Влада продовжує спроби об'єднати російську громадськість навколо поляризаційних міфів про 1940-і роки. 12 квітня 2023 року державне інформаційне агентство РІА Новини повідомило про "унікальні" документи з архівів ФСБ, які свідчать про причетність нацистів до вбивства 22 тис. польських громадян під час Катинської різанини 1940 року. Насправді ж відомо, що відповідальним за це був НКВС ‒ попередник нинішньої ФСБ. Держдума Росії офіційно засудила Йосипа Сталіна за ці вбивства у 2010 році", ‒ йдеться у повідомленні.

Керівники кількох російських регіонів, які межують з Україною, а також тимчасово окупованого Криму оголосили про скасування зазвичай гучних військових парадів 9 травня. Це можуть неоднозначно сприйняти в російському суспільстві, зазначають у міноборони Великої Британії.

В окупованому Росією Криму "з міркувань безпеки" цьогоріч не проводитимуть парад на 9 травня. Також військові заходи скасують у Севастополі, заявив ставленик Кремля, так званий очільник півострова Сергій Аксьонов. За словами гауляйтера, будуть скасовані й святкові демонстрації на 1 травня та хода "безсмертного полку".

Зараз ви читаєте новину «Британська розвідка пояснила, чому в РФ скасовують марші "Безсмертного полку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі