четвер, 19 квітня 2012 10:36

Спецтема: Бійня у Норвегії

Брейвік зізнався, що його напоумили сербські націоналісти

Брейвік зізнався, що його напоумили сербські націоналісти
Брейвік розповів про свої зв'язки з націоналістами з інших європейських країн. Фото: reuters

Норвезький терорист Андерс Брейвік, обвинувачений у вбивстві 77 осіб, розповів суду про свої зв'язки з націоналістами з інших європейських країн. Про це в середу, 18 квітня, пише The Guardian.

Брейвік заявив, що натхненниками терактів в Осло і на острові Утойя стали, перш за все, сербські націоналісти. З одним із них обвинувачений познайомився, за його словами, під час поїздки до Ліберії в 2002 році. Брейвік відмовився назвати ім'я однодумця, але поліція вважає, що мова йде про колишнього командира загону спецназу Мілорада Улемека, який організував вбивство сербського прем'єра Зорана Джинджича. Втім, влада поки не знайшла підтвердження того, що Брейвік і Улемек дійсно зустрічалися, а представники останнього заперечують таку можливість.

Серед натхненників терактів в Норвегії знайшлося місце і "Аль-Каїді". Брейвік заявив, що з точки зору методів ісламістська мережа може служити зразком для європейських націоналістів. При цьому терорист підкреслив, що діяльність "Аль-Каїди" спрямована на експансію зовні, він же займає ізоляціоністську позицію, до того ж є "войовничим християнином".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Брейвіка на фермі знайшли ще одну більш потужну бомбу

Ідеологія неонацистів "старої школи", за словами Брейвіка, йому не близька.

"Націонал-соціалісти виступають за Норвегію для норвежців, - цитує обвинуваченого BBC News. - Я ж дотримуюся більш ліберальних поглядів і готовий потерпіти два відсотки іммігрантів".

При цьому Брейвік не без гордості згадав про існування в Норвегії двох терористичних осередків, які готові атакувати супротивників "в будь-який день".

Незважаючи на скептицизм слідчих, Брейвік продовжує наполягати, що він є лицарем антимусульманського ордена тамплієрів. Зокрема, терорист заявив, що в 2002 році він брав участь в закритому засіданні тамплієрів в Лондоні. При цьому злочинець озвучив суперечливі дані про чисельність і структуру ордена, а також про свою роль в угрупованні.

Крім того, злочинець розповів суду про знайомство c британським ультраправим блогером Полом Реєм (Paul Ray), якого він називає своїм "наставником". Раніше Рей підтвердив факт спілкування з Брейвіком в інтернеті, проте підкреслив, що ніколи не зустрічався з норвежцем особисто і досі в шоці від його вчинку.

Торкаючись можливого вироку за скоєні теракти, Брейвік заявив, що вважає 21-річне тюремне ув'язнення (такий максимальний термін за цією статтею в Норвегії) "жалюгідним" покаранням.

"Ви хотіли б отримати смертний вирок?" - запитав обвинуваченого суд.

"Ні, але це рішення було б гідно поваги", - відповів Брейвік.

22 липня 2011 Андерс Брейвік влаштував вибухи в центрі Осло, а потім відкрив стрілянину в молодіжному таборі Робочої партії на острові Утойя. Жертвами злочинця стали 77 людей. Брейвік визнав свою провину в терактах, проте заявив, що діяв виключно в рамках самооборони.

Зараз ви читаєте новину «Брейвік зізнався, що його напоумили сербські націоналісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі