неділя, 16 квітня 2023 17:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої будуть важкими: західні експерти спрогнозували український контрнаступ

Бої будуть важкими: західні експерти спрогнозували український контрнаступ
Аналітики прогнозують важкі бої під час контрнаступу ЗСУ. Фото: slovoidilo.ua

За прогнозами військових чиновників та аналітиків, під час українського контрнаступу бойові дії, ймовірно, будуть важкими.

Усі рішення командування ЗСУ повинні бути скоординовані. Про це йдеться у публікації Financial Times.

Для України завдання ускладнюється ще й тим, що ЗСУ не має повітряної переваги, щоб прикрити від ворога отримані західні танки.

На думку колишнього офіцера британського Королівського інженерного корпусу Ніка Ганнелла, російська авіація може "розчавити українську спеціальну інженерну техніку".

А колишній командир британського батальйону механізованої піхоти Бен Баррі наголосив, що успішні приклади атак без панування в повітрі є вкрай рідкісними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витік даних Пентагону: Резніков розповів, як скандал вплине на український контрнаступ

"Класичний підхід під час наземного наступу ‒ прорватися в тил противника, на одному або декількох ділянках, і завдати зосередженого удару по центру ваги противника", ‒ сказав Баррі.

Однак, він наводить один з таких прикладів. Це ізраїльська атака на позиції єгиптян під час війни Судного дня 1973 року.

За даними аналітиків, типова російська оборона складається з мінного поля, лінії протитанкових заритих в землю бетонних пірамід, також відомих як "зуби дракона". Потім є ще одне мінне поле, лінія окопів і бліндажів шириною в 400 метрів і ще через 500 метрів ‒ протитанковий рів.

"Якщо українська атака буде потужною і швидкою і зможе зайти в тил до росіян, то фронт посиплеться і росіяни побіжать. Так само, як бігли під час контрнаступу під Харковом", ‒ розповів виданню відставний британський офіцер, який консультує комітет з оборони Верховної Ради, Глен Грант.

І якщо така втеча відбудеться, то усі окопи і траншеї виявляться марними.

"Є стара максима: земляні укріплення, які ніхто не захищає, вас не вбивають. І потім українці зможуть наступати стільки, наскільки у них вистачить планів і логістики", ‒ додав Грант.

Російські війська готуються до оборони на багатьох напрямках фронту.

Зокрема, окупанти побудували окопи вздовж північного узбережжя окупованого Криму. Водночас на Куп'янському напрямку російські війська замінували райони чотирьох невстановлених населених пунктів, що свідчить про те, що окупанти можуть готуватися до оборонних дій у цьому районі. Про свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Бої будуть важкими: західні експерти спрогнозували український контрнаступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі