вівторок, 22 жовтня 2013 12:07

Бомбу у Волгограді підірвала невиліковно хвора смертниця

21 жовтня у результаті вибуху у Волгограді загинули сім осіб, у тому числі смертниця Наїда Асиялова. На місці вибуху поліція знайшла дві гранати і документи, які дозволили майже відразу ж встановити ім'я винуватиці теракту.

Смертницею виявилася 30-річна Наїда Асиялова (вона ж - Аматурахман), мешканка Дагестану без певного місця роботи. В останні роки вона постійно змінювала місце проживання - проживала то у Махачкалі, то в Кизлярі, то в Хасав'юрті, спілкуючись з дружинами і вдовами бойовиків. А от з матір'ю і двома сестрами вона не підтримувала контакти вже два роки. Вчора, щоб остаточно підтвердити її особистість, російські спецслужби взяли пробу ДНК у її матері, пишуть Вести.

Асиялову вже рік розшукували спецслужби. У 2010 році вона в Москві познайомилася з Дмитром Соколовим і переконала хлопця, який закохався в неї, прийняти іслам.

Змінивши релігію, Дмитро прийняв нове ім'я Абдул Джаббар. Одного разу, в 2012-му році, він пішов на черговий урок арабської мови при московській мечеті, та так і не повернувся додому. Батьки оголосили його зниклим безвісти і навіть брали участь в одному з випусків передачі "Жди меня". Як виявилося, Дмитро і Наїда поїхали в Дагестан, де Соколов став піротехніком махачкалінського угруповання. Вважається, що він виготовив пояси шахідок, які брали участь у двох вибухах в магазинах столиці Дагестану.

В соцмережі "ВКонтакте" декілька років тому збирали гроші на лікування Асиялової: у неї гнили кістки, через що вона постійно приймала транквілізатори і знеболюючі препарати. Є версія, що на теракт вона пішла тому, що жити їй залишалося все одно лічені дні.

"Вибух явно розрахований на те, щоб посіяти паніку серед населення. Ще під час бостонських подій було очевидно, що по мірі наближення зимових Олімпійських ігор 2014 року фінансування терористів буде нарощуватися, і спроби здійснення терактів будуть частішати, причому на території Росії", - написав у своєму блозі віце-президент Міжнародної асоціації ветеранів підрозділу антитерору "Альфа" Олексій Філатов.

До речі, ще у серпні в Росію приїжджав саудівський принц Бандар бін Султан. Як писала британська газета Telegraph, він натякав російському керівництву, що якщо РФ не відмовиться від підтримки президента Сирії Башара Асада, арабські шейхи можуть почати активніше фінансувати бойовиків-ваххабітів на Північному Кавказі. "Саудівській Аравії, звичайно, хотілося б дестабілізувати ситуацію на Північному Кавказі. Але у них є ризик нарватися на санкції ООН, якщо російські спецслужби виявлять саудівські коріння у фінансуванні терактів. До того ж підготовка "живих бомб" вимагає великого часу, тому безпосередньо позиція Росії по Сирії не могла вплинути на волгоградський теракт", - сказав російський політолог Сергій Марков.

На його думку, Волгоград обрали місцем теракту тому, що він ближче до Дагестану, ніж Москва: "Спочатку теракт, швидше за все, планувався в столиці, але бірюльовські події зіграли позитивну роль, оскільки призвели до зростання підозрілості щодо вихідців з Кавказу і тому було вирішено зробити вибух в іншому великому місті".

Зараз ви читаєте новину «Бомбу у Волгограді підірвала невиліковно хвора смертниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі