понеділок, 12 грудня 2022 08:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Білорусь масово передає військову техніку Росії, але хоче це приховати ‒ ISW

Білорусь масово передає військову техніку Росії, але хоче це приховати ‒  ISW
За даними аналітиків, Білорусь вже передала Росії 18% своїх танків. Фото: defence-ua.com

Надаючи військову техніку до Росії, Білорусь обмежує свою обороноздатність та спроможність проводити власні військові операції.

При цьому білоруське керівництво намагається приховати реальні масштаби передачі РФ техніки і зброї. Про це у новому зведенні повідомляє Інститут вивчення війни (ISW)

Аналітики, зокрема, нагадали, що 14 листопада проєкт Hajun Project повідомив, що білоруські військові передали 122 танки Т-72А росіянам. Ймовірно, зробили це під виглядом відправки їх на модернізацію. А 17 листопада Білорусь передала силам РФ 211 одиниць військової техніки, в тому числі 98 танків Т-72А і 60 БМП-2.

За даними ISW, підтверджена передача Росії 98 танків Т-72 становить приблизно 18% білоруського інвентарю активних бойових танків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Білорусі прибув черговий ешелон постачання для російських "чмобіків"

"Незрозуміло, чи є 98 переданих танків частиною 122 танків, призначених для модернізації, чи це окрема колекція техніки. Також незрозуміло, чи танки, відправлені до Росії, були частиною активного білоруського танкового парку, чи машинами, що перебувають на зберіганні або в резерві. Білорусь не має можливості виробляти власні бойові броньовані машини, що робить передачу цієї техніки російським військам як поточним, так і ймовірним довгостроковим обмеженням матеріального потенціалу білоруських сил для участі в бойових діях в Україні", – йдеться у повідомленні.

Білорусь також скорочує свої запаси артилерійських боєприпасів, передаючи їх Росії. Так, за даними ГУР України, Білорусь передавала 122-мм і 152-мм артилерійські боєприпаси російським збройним силам протягом жовтня і листопада.

При цьому аналітики стверджують, що білоруські чиновники, ймовірно, намагаються приховати кількість військової техніки, яку вони відправляють до Росії.

Комітет державної безпеки Білорусі, МВС та білоруський спецназ запровадили посилену охорону і спостереження за залізничною інфраструктурою. Заборонили проїзд потягів з військовою технікою через білоруські міста.

"Білоруська влада, ймовірно, намагається перешкодити західним і українським розвідувальним службам повною мірою оцінити масштаби передачі білоруської військової техніки до Росії. Білорусь може відправляти більшу кількість військової техніки російським військам. Білоруська влада також може намагатися приховати масштаби цих поставок, щоб пом'якшити можливу негативну реакцію на деградацію військового потенціалу країни і підпорядкування Лукашенка Москві", – зазначають в ISW.

Кремль робить інформаційні вкиди щодо можливого нападу Білорусі на Україну. Нібито білоруські війська можуть приєднатися до російського вторгнення в Україну. Цим інформаційним операціям іноді підіграють білоруські лідери, включаючи президента Білорусі Олександра Лукашенка. Ціль цих зусиль - затиснути українські сили біля кордону з Білоруссю, щоб вони не могли посилити операції на інших лініях фронту, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Генеральний штаб ЗСУ повідомляв, що в Білорусі на полігонах йде підготовка ворожих підрозділів. Серед білоруських військових зростає невдоволення діяльністю самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Все через загрозу втягування країни у війну з Україною.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь масово передає військову техніку Росії, але хоче це приховати ‒ ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі