вівторок, 09 травня 2017 06:01

Азербайджанського лідера розстріляли на парковці
10

Ігбал Махмудов - голова Донецької громадської організації "Конгрес азербайджанців"
Фото: Світ24
Ігбал Махмудов - голова Донецької громадської організації "Конгрес азербайджанців"
Ігбал Махмудов - голова Донецької громадської організації "Конгрес азербайджанців"
Ігбал Махмудов - голова Донецької громадської організації "Конгрес азербайджанців"
Ігбал Махмудов - голова Донецької громадської організації "Конгрес азербайджанців"

У Гірницькому районі Макіївки на Донеччині розстріляли 35-річного голову обласної громадської організації "Конгрес азербайджанців" Ігбала Махмудова. Сталося це у День Перемоги, 9 травня 2012-го. В азербайджанській діаспорі вбивство назвали замовним, вимагали покарати винних.

Об 11:25 Ігбал Махмудов припаркувався біля кафе "Каспій" на просп. Генерала Данилова. Туди прибув для організації благодійного обіду на честь ветеранів Другої світової війни. Махмудов почав виходити зі свого автомобіля. З його іномаркою порівнявся червоний мотоцикл без номерних знаків невстановленої марки. На ньому були водій із пасажиром. Невідомий зліз з мотоцикла і 5 разів вистрелив у підприємця. Після цього втік. Потерпілого забрали до лікарні №1. Під час операції, о 14.15, Махмудов помер. Правоохоронці порушили кримінальну справу. Почали шукати зловмисників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-нардепа застрелили на порозі квартири

11 січня Гірницький райсуд міста Макіївка пікетували представники організації "Конгрес азербайджанців Донецької області". А також члени сім'ї покійного Ігбала Махмудова. Близько трьох десятків людей прийшли до будівлі суду. Вони вимагали притягнути до відповідальності замовника злочину.

Слідству вдалося вийти на слід організатора і трьох виконавців убивства. Встановили: Захід Ахмедов - організатор. Агаларов Джавід - стрілок. За кілька місяців до вбивства він прилетів із Азербайджану. Ще двоє - українці. Це Денис Денисенко, який покривав убивць. А також Денис Грицай, який керував мотоциклом. Зі слів правоохоронців, затриманим не подобалася громадянська і політична позиція Ігбала. У Донецьку Махмудов створив і очолив "Конгрес азербайджанців". Він користувався повагою серед українців азербайджанського походження. Навколо себе згуртував значну частину діаспори. Крім того, Махмудов був радником посла Азербайджану в Україні.

"Громадська діяльність – основний мотив злочину. Такої кваліфікуючої ознаки як вчинення вбивства за замовленням звинувачення не пред'явлено", - сказала Юлія Куриленко з обласної прокуратури.

Близькі покійного переконані, що вбивство було замовним і головний організатор ще на свободі. Учасники акції вимагали, аби винний поніс покарання.

"Ігбал міг комусь перешкодити. Тим, хто хотів встановлювати порядки. Кому конкретно - не знаю. Однак упевнений, що брата замовили. Той, кого називають організатором - Захід – мені добре знайомий. Він не посмів би. Цей Захід брата називав великою людиною. З ним не конфліктував. Ймовірно, Захід отримав гроші за вбивство. Тому і виконав. Нехай він скаже, хто йому гроші заплатив за брата. Тоді я і моя родина до нього претензій не матимемо. Нехай скаже, хто дав мільйон за мого брата", - з обуренням заявив брат загиблого Ільгар Махмудов.

Ігбал Махумудов був громадянином України. У Донецькій області прожив близько 18 років. Він закінчив Донецький національний університет. У Києві отримав другу вищу освіту. Був майстром спорту з кікбоксингу, спонсорував спортивні змагання. Кажуть, йому заздрили менш успішні азербайджанці. Ігбал Махмудов дружив з представниками влади і високопоставленими правоохоронцями. Напередодні вбивства погроз не отримував. Тому ця подія стала несподіванкою.

"Для брата відкривалися всі двері. Він допомагав усім – і дитбудинкам, і старим. Ігбал високо підняв прапор Азербайджану. Цим показав, що азербайджанці не просто торгаші, а культурні люди. І вбили його, на нашу думку, боягузи. Як може Захід бути організатором? За які гроші купив зброю, мотоцикл? Захід не міг прогодувати свою родину. До вбивства працював на ринку, потім втратив роботу. А зараз у нього в слідчому ізоляторі звідкись 4 мобільних телефони і повний холодильник. Він щодня телефонує в Азербайджан – я собі цього не можу дозволити! У трьох підсудних адвокати з однієї контори Талдикіна. Хто їм це забезпечує?" – обурюється брат загиблого Азер Махмудов.

11 січня судовий процес зірвався. Розгляд відклали через раптову хворобу головного обвинуваченого.

"В 10 ранку він ще був здоровий. А за півгодини до засідання з'явилася довідка від конвою: захворів. Ми впевнені, що процес затягують. Сподіваються, що людей буде приходити все менше і резонанс згасне. Ми знаємо, що замовники пообіцяли вбивцям легке покарання, якщо вони будуть мовчати", - говорила тоді Таїсія Махмудова, дружина Азера Махмудова.

Адвокат потерпілих розповів, що до нього зверталися із завуальованими погрозами.

"Мені настійно рекомендували не брати участь у цій справі. Нібито є багато впливових людей, які зацікавлені, щоб не були встановлені замовники. Я впевнений, що на лаві підсудних не всі. За ними стоять конкретні особи, які повинні бути встановлені", - говорить адвокат Олексій Коваленко.

Обвинувачення висунули трьом виконавцям. Організатора розшукують. У залі суду він так і не з'явився. Підсудним загрожує покарання вищої міри.

Ігбал Махмудов оселився в Україні у 1995 році. Був головою обласної громадської організації "Конгрес азербайджанців Донецької області". Загиблий володів заводом по виробництву ковбасних виробів, декількома ресторанами і торговими точками. Був неодружений. У Донецьку залишилися матір, двоє братів і сестра. Ще троє братів Ігбала Махмудова живуть в Азербайджані.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджанського лідера розстріляли на парковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі