середа, 21 квітня 2021 18:10

Як рятували закидану хімікатами річку: показали фото
5

У Бучанському районі Київської області невідомі забруднили річку Кізка. Вона впадає в річку Ірпінь, яка своєю чергою впадає в Дніпро. Вони викинули у водойму каністри з хімікатами.

"Забруднення було досить масштабне. Викинули близько 3 тисяч каністр з хімічною рідиною. Об'єм кожної каністри – 20-30 літрів. Це близько 60 тонн хімікатів. Для порівняння – це повна залізнична цистерна", - розповів Gazeta.ua секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський.

Першими екологічне лихо побачили місцеві жителі. Вони й звернулися до міської ради.

"Коли наші спеціалісти приїхали до річки, то побачили, що йдеться не просто про забруднення, а й про злочин. Ми одразу викликали поліцію. Там відкрили кримінальне провадження", - сказав Тарас Шаправський.

Першими екологічне лихо побачили місцеві жителі. Вони і звернулися до міської ради
Фото: Фото надав Тарас Шаправський
Річку розщичали у захисних костюмах
Першими екологічне лихо побачили місцеві жителі. Вони і звернулися до міської ради
Чистили річку близько 70 людей
Зразки води взяли на експертизу, аби визначити походження речовини

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річку перетворили на сміттєве звалище: шокувальні кадри

Зразки води взяли на експертизу, щоб визначити походження речовини. У міській раді вирішили не чекати її результатів і взялися рятувати водойму.

"Усе потрібно було робити вручну. Там болотиста місцевість, і техніка туди б не добралася. До розчищення ми залучили працівників міської ради, комунальників, представників екологічних громадських організацій. Прибирання довелося робити в захисних костюмах, бо був їдкий запах", - розповів посадовець.

До розчищення водойми долучилися і жителі навколишніх сіл.

"На нашу пропозицію відгукнулися досить багато людей. В загальному нас було близько 70. Ті, які не були оснащені спеціальними засобами захисту, прибирали прилеглу до річки територію. Її закидали будівельними відходами, покришками та побутовим сміттям", - розповів Тарас Шаправський.

Русло річки Кізки вдалося розчистити. Хімікати утилізують після результатів експертизи.

"Наслідки таких забруднень можуть бути страшними. Збереження малих річок – одна з найголовніших проблем. Раніше ми боролися за газ, нафту, але приходить той час, коли ми маємо боротися і за воду. Не треба бути великим фахівцем, щоб зрозуміти, якщо обсяг води в річці зменшиться – потрібно тоді вже будувати великі очисні споруди, - розповів заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем Олександр Васенко.

Фахівець додав, що зберігаючи малі та середні річки, надалі менше витрачатимуться кошти на відновлення якості води.

"У нашій країні гарні закони, науковці, є гарні водоохоронні рішення, але проблема в тому, що їх ніхто не виконує", - сказав Олександр Васенко.

У Бучанській міській раді сподіваються, що тих, хто перетворив річку на сміттєзвалище, знайдуть.

Раніше повідомлялося, що в Бучанському районі на Київщині невідомі особи викинули в річку Кізка майже 3 тис. 20-літрових каністр із хімікатами. На відрізку приблизно 400 м річище річки було повністю закидане будівельним сміттям, побутовими відходами й каністрами.

Зараз ви читаєте новину «Як рятували закидану хімікатами річку: показали фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі