понеділок, 22 червня 2015 10:10
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Парламент "ліг" під президента

У четвер Верховна Рада відправила голову СБУ Валентина Наливайченка у відставку. "За" проголосували 248 народних депутатів. Так підтримали подання президента. Але тут справа не у особистості Наливайченка. Україна взяла на себе перед Заходом зобов'язання, що ми починаємо боротися з корупцією. Проти неї люди протестували на Майдані та гинули там. Рік минув, але нічого не відбувається. Тільки голова СБУ почав таку боротьбу в органах, ображені побігли до президента та сказали, що Наливайченко не надійний. В цій ситуації йдеться не про особистісний конфлікт, а про спробу повернути Україну в часи Януковича, коли правоохоронні органи слухаються лише президента та в ручному режимі виконують його завдання. Можливо, Порошенко має благі наміри, але все одно робить те саме, що попередні президенти. Поки невідомо, що з цього візьме гору.

Депутати довго не могли визначитися, як голосувати. Намагалися чинити супротив. Зрештою повели себе неправильно - підтримали подання. Я не очікував такої низької кваліфікації від того ж лідера фракції "Самопоміч", який сказав, що це конфлікт Верховної Ради та президента. Навіщо тоді ви голосуєте? Скажіть, що у вас взагалі немає ніяких прав. Парламент забув, що в нього вони є та "ліг" під президента. Тому за три з половиною хвилини здали Наливайченка. Це не добрий знак. Не важливо, яке прізвище в президента. Головне - Верховна Рада добровільно здалася за окремі обіцянки кожній фракції. Тепер Порошенко зможе вимагати інших відставок силовиків. Бо парламент показав свою комерційну складову. Тому не зможе далі не брати.

За своїм політичним потенціалом нинішній склад є слабшим за минулий, який віртуозно міг користатися своїми повноваженнями. Отримував від президента, що хотів. А ці здалися. Якщо ми йдемо у напрямку президентської республіки, це правильні кроки. Але поки маємо парламентсько-президентську, де у депутатів є своя сила. Зараз у Порошенка з'являється новий орган - Антикорупційне бюро. Тепер у парламентарів взагалі опустяться руки. Бо вони не знатимуть, по кому можуть розпочинати розслідування, а по кому - ні. Спочатку треба буде все з'ясовувати в Адміністрації президента. Там дадуть свій список, і нічого з цим не зроблять. Змінити таку ситуацію буде дуже важко. Через неї у Верховній Раді процеси самознищення будуть наростати. Парламент, який обраний після Революції гідності, повинен був мати нову політичну якість. А він виявився не просто слабким, але й двієчником. Від нього не варто очікувати сильних та рішучих дій. Він перетворився на просту механічну парламентську більшість. На них тиснуть - вони ухвалюють рішення. Тому не варто розраховувати на його серйозну роботу з таких питань, як виборче законодавство чи децентралізація.

Зараз ви читаєте новину «Парламент "ліг" під президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі