субота, 16 листопада 2013 16:30
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Спецтема: Євромайдан - нова революція України?

"Cтратегія є в ЄС та Росії, а в Києва її немає"

Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада, проте Київ досі не виконав частину умов ЄС. Зокрема щодо реформи прокуратури, виборчого законодавства та звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Цікаво, що в п'ятницю глава Ради нацбезпеки і оборони Андрій Клюєв запевнив місію Кокса-Квасьнєвського, що "питання Тимошенко" вирішать наступного тижня. В той же час депутат від Партії регіонів Валентин Ландик попросив президента Віктора Януковича відкласти на рік підписання асоціації з Євросоюзом.

Дійсно, з однієї сторони "регіонали" просять відкласти Угоду на рік, а з іншої кажуть, що наступного тижня буде вирішене "питання Тимошенко". Це свідчить про поведінку людей, які не мають власної думки та стратегії.

Вони реагують на імпульси, у вигляді пропозицій. Наприклад, а давайте звинуватимо адвоката Тимошенко в аморальній поведінці, і можливо Захід відвернеться від Тимошенко. На жаль, саме на такому примітивному рівні зараз формується порядок денний Партії регіонів.

Дуже складно зараз коментувати і дії того ж прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Він встигає протягом доби дати дві прямо протилежні заяви – як на користь ЄС, так і навпаки. Пов'язую це із відсутністю стратегічної лінії кон'юнктурного характеру. Просто вони всі уважно слідкують за президентом Віктором Януковичем, а у глави держави так само за день змінюється декілька разів геополітична орієнтація. Така у нього форма рефлексії.

Янукович визначатиметься в останній момент. І знову проблема полягає у тому, що відсутня власна стратегія. Тобто все йде з голови. Він спробував йти на шляху до одного об'єднання. Там почали виставляти вимоги, та обмежувати "Сім'ю" та українських олігархів, які близькі до президента. Потім він вирішив піти в іншу сторону, а там виявився зовсім інший стиль поведінки та побудови взаємостосунків.

Через півроку ми постали перед необхідністю підписання Вільнюських угод. Янукович по суті не був проти ані ідеї звільнення Тимошенко, ні інших ідей. А зараз все навалюється. Бо стратегія є в ЄС та Росії, а в Києва її немає. І звідси така метушня. Хоча, варто зауважити, що Європа таки сильніша за Росію, яка донедавна ще займалась Сирією, бо не знала за що їй хапатись. ЄС чітко йшов до асоціації України.

Цікаво, що Янукович не втрачає голоси виборців за такий стиль поведінки. У нього як було 20%, так вони і лишились. Люди на Сході розглядають його не як проросійського, чи прозахідного політика. Вони розглядають його із точки зору свій-чужий, тому він нічого не втрачає. А от ПР втрачає, бо вона відверто східно-регіональна організаія, і не має впливу ні на центральну Україну, ні на західну.

Януковичу не закривають ворота в сторону Європи, тому і говорити про шляхи відступу зарано. Треба віддати належне Європі. Якщо наприклад Путін каже, що в разі зриву домовленостей із МС, він закриє всі кордони, то ЄС таким не користується. Вони не говорять про це. Навпаки, кажуть, що просто почнеться новий переговорний процес про новий етап.

Тобто рівень геополітичної культури наших політиків занадто низький, тому ми і бачимо і чуємо ці суперечливі заяви кожен день. Це не спроба підманути населення, чи ЄС. Європу не можна підманути, бо вона гарно орієнтується в українській ситуації, вона все знає.

Зараз ви читаєте новину «"Cтратегія є в ЄС та Росії, а в Києва її немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі