понеділок, 08 жовтня 2012 05:30

Не можна одружуватися з батьком похресника

— Два роки тому подружка запросила мене за куму до свого сина. Хрестили малого з братом батька дитини. Доки ходили на церковні навчання, здружилися. Час від часу передзвонювалися, списувалися по інтернету. На дні народження похресника зустрілися. Кум запросив у кіно. Відтоді почали зустрічатися. Цього року вирішили одружитися. Пішли до священика, щоб дав шлюб. Він відмовив. Мовляв, церква забороняє кумам вінчатися. Запропонував комусь із нас відмовлятися від хреста. Куди звертатися, щоб позбавили статусу хрещеної матері?

Запитує львів'янка Мирослава Петришин, 22 роки

Відповідає судовий вікарій Львівської архієпархії, експерт із канонічного права Ростислав Бубняк:

— У цій ситуації нікому не треба відмовлятися від похресника. Те, що ви обоє неодружені хрестили дитину, не є перешкодою для вашого вінчання. Хрещена мати не може брати шлюб зі своїм похресником, батько — з похресницею. Одружуватися не можна хрещеній матері з рідним батьком дитини, хрещеному — з рідною матір'ю похресника. Під час хрестин між хрещеними та кровними батьками виникає духовне споріднення. Тому кажуть, що шлюб між кумами неможливий. Очевидно, священик просто не зрозумів, про яких кумів ідеться.

Зараз ви читаєте новину «Не можна одружуватися з батьком похресника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі