четвер, 29 жовтня 2009 16:28

Чехія заважає ратифікувати Лісабонський договір

Чехія заважає ратифікувати Лісабонський договір
Цього тижня в Брюсселі відбулася зустріч лідерів Європейського Союзу щодо проблем глобального потепління та дискусій поступового відновлення європейських економік та інших важливих питань на порядку денному, повідомляє агентство The Wall Street Journal.

Лісабонський договір, вперше підписаний два роки тому, на даний момент ще не являється ратифікованим всіма 27 членами ЄС. Ірландія мала дати два голоси перед ратифікацією договору цього року, чеський президент Вацлав Клаус взагалі відмовився його підписати. З цього випливає, що дискусії про глобальне потепління, боротьбу з економічною кризою та питання розподілу ключових політичних повноважень ЄС будуть дещо вторинними.

Швеція, яка головує у ЄС останніми тижнями вела переговори з Клаусом, який хотів, щоб на території Чехії не розповсюджувалася дія Хартії основних прав ЄС, яка є включеною в Лісабонський договір. Клаус говорить, що ця хартія схожа на американський Білль про права і поступово послабить суверенітет його країни.

Швецький прем"єр-міністр Фредерік Рейнферт у зверненні, яке було адресовано іншим європейським главам спеціально для цього дводенного самміту заявив, щоб керівники ЄС "ще раз добре розглянули стан справ і намітили новий шлях вперед".

Лісабонський договір, який було створено для впорядкування функціонування ЄС, встановить нового президента та главу зовнішньополітичного відомства Євросоюзу.

На цьому Самміті також мали вирішатися питання у формуванні влади Європейської Комісії (виконавчої влади).

Європейські лідери планували обговорити зміни клімату та приготування до грудневих глобальних зустрічей в Копенгагені. В блоці питань також було скорочення випуску грошей, особливо, в країнах, що розвиваються.

В економічному плані вирішується підписання економічного звіту більш активної економічної координації групою з 20 держав.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чехія заважає ратифікувати Лісабонський договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути