четвер, 08 жовтня 2009 13:30

Качинський підпише Лісабонську угоду в неділю

Качинський підпише Лісабонську угоду в неділю

Президент Польщі Лех Качинський підпише Лісабонський договір, що посилює міжнародну роль Євросоюзу, цієї неділі. Раніше Парламент у Варшаві проголосував за ратифікацію Лісабонської угоди.

Нагадаємо, більше двох третин жителів Ірландії під час нещодавнього референдуму схвалили Лісабонську угоду, яка відкриває дорогу для реформи політичного устрою Європейського союзу і посилення його ролі на міжнародній арені. Поки своєї ухвали за договором не винесли Чехія і Польща. Обидві країни чекали результатів ірландського референдуму.

Лісабонський договір був підписаний на саміті Євросоюзу в грудні 2007 року. Документ покликаний спростити діючі угоди. Перш за все, договір покладе кінець процесу ротації головування, згідно з яким кожні півроку на чолі ЄС стає нова держава. Вводяться пости президента Європейського союзу і міністра закордонних справ ЄС, які обиратимуться строком на 2,5 роки з можливим переобранням тільки на другий термін.

Вводиться нова система голосування. Рішення вважатиметься прийнятим, якщо його підтримають 55% держав, що представляють 65% населення ЄС. Це додасть більше ваги країнам з високим рівнем населення.

Договір підвищує і значущість Європарламенту. Його рішення розглядатимуться на рівних з рішеннями національних парламентів. У Європарламента з"являться реальні повноваження для спільного ухвалення рішень з урядами країн в найважливіших сферах, які безпосередньо впливають на життя громадян, - в сільському господарстві, рибальстві, діяльності поліції, правосудді.

Ще один розділ присвячений виключно громадянам.

Передбачається створення механізму розвитку їхньої ініціативи. Якщо яка-небудь пропозиція буде підписана мільйоном осіб, то Єврокомісія буде зобов"язана передати його в Європарламент на розгляд.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Качинський підпише Лісабонську угоду в неділю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі