Ексклюзиви
понеділок, 27 квітня 2009 18:20

Євгенія Мірошниченко 40 років була примадонною Національної опери

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Оперна співчака Євгенія Мірошниченко померла у понеділок зранку через тромб у серці
Оперна співчака Євгенія Мірошниченко померла у понеділок зранку через тромб у серці

Оперна співачка Євгенія Мірошниченко померла у понеділок на 78-му році життя.

— Це випадкова, безглузда смерть, — каже сестра покійної Зоя Хужко, 73 роки. Жінка працює в Національній опері адміністратором. — Учора я прийшла до Жені після вистави, ми дивилися телевізор, розмовляли. А о четвертій ранку вона померла від тромба.

Мірошниченко не склала заповіту. Невідомо, кому з двох її синів відійдуть права на творчу спадщину, а також квартира на вул. Терещенківській у центрі Києва.

— Женя не збиралася помирати, іще нормально почувалася, — запевняє Зоя Семенівна. — У неї знайшли рак грудей, торік 16 вересня прооперували. Її підкосили переживання через Малу оперу. Це її зносило й убило.

Мала опера — теперішній Будинок культури трамвайників поблизу станції метро Лук"янівська. У 1920-х там діяла Народна опера. У ній співали Федір Шаляпін, Леонід Собінов, Іван Козловський, а на початку своєї кар"єри — Євгенія Мірошниченко. Київрада віддала цей будинок співачці для відбудови Малої опери. А землю навколо нього — 4,5 га — передала товариству з обмеженою відповідальністю "Будхол" у оренду на 10 років.

— Через тих нових власників я не можу завезти декорації, збудувати оркестрову яму, розбудувати приміщення, — казала Мірошниченко у січні 2008-го.

Євгенія Семенівна 40 років була примадонною Національної опери. Її лірико-колоратурне сопрано обожнювали комуністичні лідери Микита Хрущов та Володимир Щербицький. У 14 років співала у Кремлі для Йосипа Сталіна, і той аплодував стоячи, хоча дівчина поплутала місцями куплети. У Національній опері виконувала партії Лючії в "Лючії ді Ляммермур", Віолетти у "Травіаті", Цариці Ночі у "Чарівній флейті", Джильди в "Риголетто", Розіни в "Сивільському цирюльнику". Отримала Державні премії СРСР та України. Коли Майнхат Шеррер (коханець Марії Каллас, оперної зірки з Греції) почув спів Мірошниченко, вигукнув: "Вона співає краще від Каллас!".

Євгенія Мірошниченко закінчила ремісниче училище.

— Була слюсарем із ремонту апаратури, — згадує сестра Зоя. — Тому собі й знайомим телефони завжди ремонтувала. Із трьох сестер — мене, Людмили і Жені — вона була заводійка: по дахах лазила, ластів"ячі гнізда дерла. На баштані крала кавуни. А ще як ніхто смачно готувала вареники.

У 14 років Мірошниченко співала для Сталіна

Закінчила київську консерваторію, з 1980-го працювала там викладачем.

— Характер у неї був іще той, — пригадує колишня учениця, оперна співачка Валентина Степова, 45 років. — Якось Євгенія Семенівна добивалася від мене високої ноти. Як дасть кулаком у живіт! Нота вийшла відразу. А в мою одногрупницю запустила туфельку. Шпилька там була ого-го! Та не попала. Крикнула: "Сволочь!". Потім ніжно додала: "Моя дорогая сволочь". А ще гострим кінчиком ручки довбала студенток у тім"я. Казала: "Верхняя нота у тебя должна быть вот здесь!".

— Це одна з кращих жінок у моєму творчому житті, — каже оперний співак Дмитро Гнатюк, 84 роки. — Ми часто були партнерами на сцені після того, як вона стажувалася в італійському театрі "Ла Скала", і тримали зв"язок, коли зі сценою попрощалися. Женя дізналася, що в неї рак, десь рік тому. Але сприйняла це спокійно. На свій день народження просила: "Не несіть мені віників за 200 гривень. Одну квітку і 20 гривень у конверті". Їй треба були гроші. У Києві вона зверталася до депутатів, міністрів, але грошей ніхто не дав. А колишній львів"янин, який виїхав до Москви, оплатив весь курс лікування у Мюнхені.

На час друку номера було невідомо, де і коли поховають співачку.

— На Байковому нам не дозволяють, — каже сестра покійної. — Директор Нацопери Петро Чуприна цілий день сьогодні їздить, вибиває дозволи.

Зараз ви читаєте новину «Євгенія Мірошниченко 40 років була примадонною Національної опери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути