вівторок, 19 грудня 2006 18:33

Баба Феня у 102 роки хоче працювати

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Феодосія Мартинець із міста Нововолинськ Волинської області щодня витрачає годину на прибирання своєї квартири
Феодосія Мартинець із міста Нововолинськ Волинської області щодня витрачає годину на прибирання своєї квартири

102-річна Феодосія Мартинець з міста Нововолинська на Волині хоче потрапити до Книги рекордів Гіннеса. Їй потрібно пропрацювати ще два роки, щоб побити рекорд американського вченого-хіміка Рудольфа Кронхе. Той залишив роботу в 104 роки.

Ще сім місяців тому довгожителька працювала двірничкою в місцевому ЖЕКу. Після операції її відправили на лікарняний, а потім — на пенсію за станом здоров"я. Але баба Феня вже тричі ходила на колишню роботу, вимагаючи поновити її.

— Як я робила, то нічо не боліло, — охає бабця. — А як сіла без діла, то всьо почало крутити: і руки, і ноги. Без роботи мені всьо — конєц.

До однокімнатної квартири Феодосії Афанасіївни в Шахтарському мікрорайоні ми завітали з її донькою, 68-річною Галиною Федорівною. На порозі зустрічаємо невисоку сутулу жінку в теплому светрі й теплих чоботях. З-під хустки виглядає сива коса. Бабуся мете підлогу, спираючись на дерев"яний різьблений ціпок.

— Закінчу уборку — тоді побалакаємо, — каже.

У сто років уперше взяла відпустку

Квартиру довгожителька отримала від ЖЕКу, куди пішла працювати 1966 року. Колишня ланкова колгоспу імені Леніна в селі Твориничі Локачинського району Волинської області влаштувалася в Нововолинську двірничкою. Їй тоді виповнилося 62 роки.

— Коли чоловік помер, то шо мені самій робити? От і пошла на роботу, — розповідає, сідаючи на диван.

У десять років вона влаштувалася різноробочою на мануфактуру з виготовлення воску і свічок неподалік селища Локачі. Під час Першої світової війни австро-угорські війська спалили хату Фениної родини. Дівчина з п"ятьма братами та сестрами спочатку побудували дім з очерету й глини. Згодом поставили зруб, купили худобу. 19-річною Феодосія вийшла заміж за робітника мануфактури, на п"ять років старшого за неї Федора Мартинця.

Коли прийшла радянська влада, мануфактуру закрили, а її робітників загнали в колгосп. Потому знову війна, і знову спалена хата.

— Федора вже вели на розстріл, — бабуся показує його фотографію. — Німці зібрали 15 чоловіків із села — мали постріляти. Але приїхав німецький комісар і став кричати: "Всіх отпустити додому, то не руські, то українці".

Після війни жінка працювала у колгоспі, на бурякових полях. Робота в ЖЕКу потім їй видавалася відпочинком. Коли Феодосії Афанасіївні виповнилося сто років, уперше взяла відпустку.

— Мама працювала й після свого сто першого дня народження, — каже донька Галина Федорівна. — Але потім злягла в лікарню. Прямо на роботі луснув жовчний міхур. Лікарі вийняли кишки, все черево промили і вичистили. Потім мама два тижні в реанімації відходила. А якось приходжу зранку — вона шукає одяг. Каже: "Доцю, дай одітися, бо на роботу пора".

— Так-так, треба робити, — гримає ціпком об підлогу бабуся. — Як нащо? Маю вісім онуків і дев"ять правнуків, їх треба кормити. Скоро праправнук з"явиться.

За 80 років трудового стажу Феодосія Мартинець отримує 405 грн пенсії. На прощання просить заскочити на її колишню роботу — замовити слівце.

— Ну, баба Феня дає! — сміється керівник ЖЕКу Катерина Варвус. — Якщо дочекається праправнуків — так і бути, нехай приходить.

1904, 18 вересня — народилася в селі Твориничі Володимир-Волинського повіту Волинської губернії
1923 — вийшла заміж за робітника Федора Мартинця
1938 — народила доньку Галину
1939 — ланкова колгоспу ім. Леніна
1940 — народила сина Леоніда
1966 — від ЖЕКу отримала квартиру в Нововолинську
2005 — перенесла операцію на жовчному міхурі

Зараз ви читаєте новину «Баба Феня у 102 роки хоче працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути