пʼятниця, 19 лютого 2010 10:34

Зустріч Обами з Далай Ламою розгнівала Китай

Зустріч Обами з Далай Ламою розгнівала Китай

Зустріч президента США Барака Обами і держсекретаря Хілларі Клінтон з Далай-ламою XIV, що відбулась у четвер була грубим втручанням у внутрішні справи КНР і завдала великої шкоди китайсько-американським відносинам, заявив у п"ятницю офіційний представник МЗС КНР Ма Чжаосюй.

Переговори з Далай-ламою стали також "серйозною образою національних почуттів китайського народу", стверджує представник китайського зовнішньополітичного відомства. "Тибет є невід"ємною частиною священної території Китаю", тому "все, що стосується Тибету, стосується внутрішніх справ КНР", продовжив дипломат.

"Китайська сторона, - підкреслив Ма Чжаосюй, - рішуче протестує проти зустрічей керівників або офіційних представників інших держав з Далай-ламою у будь-якій формі".

Крім того, МЗС Китаю викликало посла США для офіційних пояснень.

Зустріч Барака Обами з Далай-ламою відбулася в четвер в Білому домі. Китай неодноразово попереджав, що така зустріч приведе до подальшого погіршення відносин між двома країнами, особливо після рішення США про постачання Тайваню великої партії сучасної зброї.

Нагадаємо, Тибет був приєднаний до Китайської народної республіки в 1949-1950 роках. У 1959 році китайські війська придушили народне повстання тибетців. З того часу Далай-лама вимушений проживати за межами своєї батьківщини - в Індії. Далай-лама намагається мирним шляхом домогтися незалежності Тибету. З 1949 року він постійно звертається в ООН зі скаргами на його "окупацію" китайськими військами. Він активно бере участь у міжнародному політичному житті, виступаючи за перетворення Тибету у зону ахімса (ненасильства) з подальшою демілітаризацією регіону.

Зараз ви читаєте новину «Зустріч Обами з Далай Ламою розгнівала Китай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі