четвер, 27 листопада 2008 13:04

Саркозі зустрінеться з Далай-ламою, не дивлячись на протести Китаю

Президент Франції Ніколя Саркозі не змінить своїх планів та зустрінеться з Далай-ламою в Польщі, не дивлячись на рішення Китаю відкласти саміт з ЄС.

"Плани не змінилися. Президент їде до Гданську 6 грудня", - повідомив представник

Єлісейського палацу, відповідаючи на питання, чи планує Саркозі, як і раніше, зустрітися з духовним лідером буддистів Тибету.

В середу французький МЗС від імені ЄС заявив, що Пекін попросив відкласти намічений на 1 грудня саміт Китай-ЄС, і висловив своє співчуття із цього приводу.

Китай мотивував своє бажання тим, що в той же час в Європі знаходитиметься Далай-лама, який зустрінеться з керівниками європейських держав.

Саркозі раніше заявляв, що зустрінеться з Далай-ламою 6 грудня в Польщі на церемонії, присвяченій 25-ій річниці присудження лідерові польської "Солідарності" Леху Валенсе Нобелівської премії миру.

В четвер МЗС КНР заявив, що терміни проведення саміту Китай-ЄС прямо залежать від позицій та реальних дій Франції.

"Китайський уряд і народ рішуче протистоїть тому, щоб лідери інших країн підтримували Далай-ламу і проводили зустрічі з ним", - сказав офіційний представник МЗС КНР Цінь Ган.

Офіційний Пекін звинувачує Далай-ламу в сепаратизмі і покладає на нього провину за березневі безлади в Тибеті та інших районах КНР, де компактно проживають тибетці.

Під час погромів, що продовжувалися декілька днів і розповсюдилися на інші райони компактного проживання тибетців, було убито 19 людей. Збиток склав 200 мільйонів юанів (28 мільйонів доларів), повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Саркозі зустрінеться з Далай-ламою, не дивлячись на протести Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі