пʼятниця, 25 квітня 2008 22:36

Зона відчуження: 22 роки після аварії (ФОТОРЕПОРТАЖ)
10

Типова картина в Чорнобилі
Час нещадний до всього
Вид на місто Прип'ять
Центр міста
...
Приблизно у 1:23:50 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблока частково обвалилась, при цьому, як вважається, загинула 1 людина.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року мобілізацією ресурсів всього СРСР і масовим переопроміненням тисяч ліквідаторів.


Після оцінки масштабів радіоактивного забруднення стало зрозуміло, що буде потрібна евакуація м. Прип"ять, яка і була проведена 27 квітня. У перші дні після аварії було евакуйовано населення 10-кілометрової зони. В наступні дні було евакуйовано населення інших населених пунктів 30-кілометрової зони




Після аварії на 4-му енергоблоці робота електростанції були припинена через небезпечну радіаційну обстановку. Проте вже в жовтні 1986 року, після обширних робіт по дезактивації території і спорудження "саркофага", 1-й та 2-й енергоблоки були знов введені в дію; у грудні 1987 року відновлена робота 3-го.

У 1991 році на 2-му енергоблоці спалахнула пожежа, і в жовтні цього ж року реактор був повністю виведений з експлуатації. У грудні 1995 року був підписаний меморандум про взаєморозуміння між Урядом України і урядами країн "великої сімки" і Комісією Європейського Союзу, згідно якого почалася розробка програми повного закриття станції до 2000 року. 15 грудня 2000 року був назавжди зупинений реактор останнього, 3-го енергоблока.

Саркофаг, зведений над четвертим, тим, що вибухнув, енергоблоком поступово руйнується. Небезпека, у разі його обвалення, в основному визначається тим, як багато радіоактивних речовин знаходиться усередині нього. За офіційними даними, ця цифра досягає 95 % від тієї кількості, яка була на момент аварії. Якщо ця оцінка вірна, то руйнування укриття може привести до дуже великих викидів.

В березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія NOVARKA, спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Фото: автора.

Зараз ви читаєте новину «Зона відчуження: 22 роки після аварії (ФОТОРЕПОРТАЖ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі