пʼятниця, 06 вересня 2019 15:33

Зняття санкцій і втрата підтримки у міжнародних судах: чим Україні відгукнеться звільнення Цемаха

Зняття санкцій і втрата підтримки у міжнародних судах: чим Україні відгукнеться звільнення Цемаха
Володимир Горбач: обмін Цемаха - це політична поступка Кремлю. Фото: 5 канал

Обмін Цемаха може зруйнувати три стовпи, на яких стоїть українська зовнішня політика.

Про це в коментарі для Gazeta.ua каже експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач.

"Перше - може постраждати наша правова позиція у міжнародних судах. Наприклад, Цемаха обміняють на українських моряків, яких мали випустити без будь-яких умов за рішення Морського трибуналу. Якщо вони повернуться додому внаслідок обміну, це означатиме, що Україна порушила правову процедуру. Це може стати причиною, що міжнародні суди більше не підтримуватимуть Україну", - вважає він.

Другою зовнішньо політичною втратою України міжнародник називає імовірне послаблення санкцій.

"Європа може послабити санкції проти РФ. Вони не зацікавлені терпіти економічні втрати через відмову від співпраці з Росією, якщо Україна не демонструє свою жагу до перемоги. А обмін Цемаха - це політична поступка Кремлю. Тобто навіщо потрібні санкції, якщо Україна йде на нормалізацію стосунків із Москвою.

Третій фактор - це безпека. Світові партнери можуть більше не допомагати нам розвивати свою оборонну здатність. Не даватимуть гроші на безпекові проекти, зброю, не проводитимуть спільні навчання. Адже українська влада вирішила домовлятись із агресором", - пояснює Горбач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шлях до поразки у війні" - які наслідки матиме звільнення терориста Цемаха

За його словами, зовсім скоро акції протесту будуть єдиним способом вплинути на владу.

"Володимир Зеленський має необмежені повноваження. І будь-яке його рішення може викликати великий суспільний резонанс, який у майбутньому може перерости у конфлікт народу і влади. Зараз цього не буде, адже велика кількість українців готові віддати Цемаха, або додому повернулись наші хлопці. Це - морально-етичний бік питання. Якщо ж розглядати цю ситуацію з точки зору державної стратегії, це була помилка", - додає експерт.

Київський апеляційний суд відпустив з-під варти колишнього бойовика ДНР Володимира Цемаха, підозрюваного у справі про збиття малайзійського "Боїнга" рейсу МH17 на Донбасі влітку 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Зняття санкцій і втрата підтримки у міжнародних судах: чим Україні відгукнеться звільнення Цемаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі