середа, 17 червня 2009 16:42

Злочинці продавали дітей на органи

Злочинці продавали дітей на органи

У Донецькій області Служба безпеки України затримала учасників групи, яка займалася торгівлею дітьми.

Як повідомила в середу на брифінгу в Києві керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, члени цієї групи попередньо обстежували і лікували дитину, готуючи її до примусового донорства.

У ході спецоперації, до якої було залучено підрозділ СБУ "Альфа", лідер групи та її члени були затримані при спробі продати неповнолітнього хлопчика за 35 тис. з метою вилучення у нього в подальшому внутрішніх органів для проведення хірургічних операцій з трансплантації.

Зокрема, як розповіла Остапенко, встановлено, що кілька мешканців Краматорська, які входили до складу групи, знайшли на залізничному вокзалі Славянська дитину 1998 року народження, яка була вихованцем місцевого інтернату. Мати 10-річного Сашка рішенням суду була позбавлена батьківських прав.

Через кілька місяців перебування в інтернаті хлопчик втік звідти і потрапив на вокзал, де незабаром його знайшли зловмисники.

Переконавшись у тому, що дитину ніхто не буде шукати, лідер групи пообіцяв його влаштувати в спортивну школу, для чого нібито необхідно було провести медичне обстеження.

Насправді ж, за словами Остапенко, медичні висновки потрібні були зловмисникам для підтвердження відсутності у хлопчика хронічних хвороб, щоб підняти ціну за "живий товар".

Зокрема, були проведені обстеження серця, судин, і хлопчик був визнаний здоровим. Члени групи тримали дитину на різних орендованих квартирах і, очевидно, підшукували покупця, який виклав би 60 тис. євро.

Про це дізналися співробітники СБУ і почали ретельно готувати спецоперацію. Роль потенційного покупця зіграв оперативний співробітник СБУ, і під час торгів йому вдалося знизити ціну за хлопчика майже вдвічі.

Членів групи затримали відразу після того, як вони отримали гроші, а дитину забрали правоохоронці.

За матеріалами СБУ прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за ознаками злочину за ч.3 ст.149 КК України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини, здійснена групою осіб, з метою вилучення у потерпілого органів або тканин для трансплантації, або насильницького донорства).

Поки затриманих учасників групи, за рішенням суду, утримують під вартою у Донецькому СІЗО.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «Злочинці продавали дітей на органи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі