субота, 14 жовтня 2023 13:18

Зеленського просять присвоїти звання Героя України посмертно пілоту-винищувачу "Джусу"

Зеленського просять присвоїти звання Героя України посмертно пілоту-винищувачу "Джусу"
Пілоту Андрію Пільщикову пропонують присвоїти звання Героя України. Фото: mil.in.ua

Льотчику-винищувачу 40 бригади тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ, майору Андрію Пільщикову "Джусу", який загинув внаслідок авіакатастрофи на Житомирщині, пропонують присвоїти звання Героя України (посмертно).

Таку петицію зареєстровано на сайті президента України, повідомляє Gazeta.ua.

Автори петиції зазначають, що Андрій Пільщиков з першої хвилини став на захист своєї землі та з честю виконав Присягу українському народові.

"Щодня він виконував ризиковані бойові завдання. Був задіяний до операцій із повітряного захисту критичної інфраструктури та державних об'єктів, винищувально-авіаційного прикриття, ураження наземних об'єктів противника. З початку повномасштабного вторгнення РФ здійснив понад 100 бойових вильотів, мав підтверджені збиті аероцілі: ракети та безпілотні літальні апарати", - йдеться у петиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із могили українського льотчика "Джуса" викрали шеврони

Пілота також систематично запрошували до обговорення питань щодо удосконалення ведення бойових дій українською авіацією. Він розробив інструктивні матеріали щодо бойового застосування наданого партнерами сучасного авіаційного ракетного озброєння та успішно його застосовував в бою. Брав активну участь у міжнаціональних військових авіаційних навчаннях, здійснюючи не тільки льотну роботу, але і англомовний інформаційно-комунікаційний супровід навчань на командному рівні.

Окрім того, "Джус" входив до складу офіційних делегацій та міжвідомчих груп, які лобіювали надання Україні сучасних винищувачів. Він їздив до Вашингтона, де відстоював постачання Україні сучасних винищувачів, потужних систем ППО та ударних гелікоптерів.

"Результатом його великих зусиль та переконливих переговорів з колегами-льотчиками з числа конгресменів та сенаторів США стало переведення загальної концепції постачання винищувачів F-16 у практичну площину. Через місяць після візиту Конгресом було проголосовано запит про виділення $100 млн на програму підготовки українських пілотів", - йдеться у петиції.

25 серпня 2023 року на Житомирщині сталася авіакатастрофа. Під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Усі пілоти загинули. Триває розслідування. Серед загиблих – відомий льотчик 40-ї бригади тактичної авіації на позивний "Джус".

Зараз ви читаєте новину «Зеленського просять присвоїти звання Героя України посмертно пілоту-винищувачу "Джусу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі