вівторок, 27 квітня 2021 09:25

Жага влади й визнання: деструктивні цінності, які шкодять життю - письменниця

Автор: Олег Куцький
  Орієнтація на визнання навряд чи принесе вам славу. Націлення на самопізнання складе незрівнянно кращу службу
Орієнтація на визнання навряд чи принесе вам славу. Націлення на самопізнання складе незрівнянно кращу службу

Інформаційний простір майорить порадами про те, як бути успішним, вродливим, затребуваним, коханим, здоровим і багатим. Звідусіль транслюється стиль життя, невіддільними атрибутами котрого є остання модель айфону, підкачані сідниці, келих Шаблі під дюжину атлантичних устриць, сонячні ванни десь на Багамах двічі на рік і жінка-красуня з силіконовими губами або чоловік-багатій на Bentley. Це — деструктивні цінності, які шкодять повноцінному життю.

Так вважає письменниця Віра Валлє. Вона готує до друку книжку "У пошуках людини. Homo emoticus", в якій досліджує феномен людської емоційності. Авторка поділилася з Gazeta.ua, які суспільні й психологічні явища вважає антицінностями.

1. Матеріальні об'єкти

У соціумі споживання людина перетворилася на раба речей. Вона підкорюється ритму їхнього буття, який дарує ілюзію душевного спокою й повноти життя. І не підозрює, що стає об'єктом маніпуляції з боку речей та їхніх виробників.

2. Орієнтація на задоволення

Багато хто звик жити від задоволення до задоволення. Нова покупка, інформаційний галас, відпочинок у форматі all inclusive, гламурні тусовки, секс, алкоголь, азартні ігри — життя без них для рабів насолоди не має сенсу. Вічна гонитва за задоволенням заполонила їхню уяву, змістила життєві орієнтири, віддалила від головного — сенсу.

Зацікавлення гедоністів обмежені сферою їхньої залежності — поза нею світ є сірим і монотонним. Як фанат бодібілдінгу впадає в депресію через зменшення м'язової маси тіла внаслідок перерви у тренуваннях; як тусовщик або шопоголік втрачає сенс життя під час карантину — так алко- і наркозалежна людина страждає без чергової дози алкоголю або наркотику. Будь-яка фіксація на задоволенні, як на цінності, котра слугує орієнтиром у повсякденному житті, приховує в собі небезпеку заміщення особистості псевдоособистістю.

3. Упевненість у тому, що людина завжди має рацію

Люди, які оцінюють себе за критерієм власної слушності за будь-яких обставин, позбавляють себе шансу на помилку. Вони відмежовуються стіною від думки інших, не мають бажання вживатися в чужий досвід і нерідко страждають через власну впертість.

4. Прагнення визнання

Багато для кого впевненість у собі й почуття власної гідності залежать від того, як оцінює їх оточення. Відчуття індивідуальної цінності таких людей визначається їхньою популярністю та успіхом, вимірюється за шкалою престижу й визнання в соціумі. Орієнтація на визнання навряд чи принесе вам славу. Спрямованість на самопізнання, пронесене крізь власну справу, незрівнянно більше піде на користь.

5. Свобода від відповідальності

Установа на пошук винних у всіх своїх негараздах — це заздалегідь програшна цінність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На карантині вийшла заміж і завела трьох кролів" - письменниця Віра Валлє

6. Жага влади

Можливість нав'язувати свою волю, впливати на діяльність і поведінку інших людей для декого є критерієм власної сили. Людина, яка прагне влади, перебуває у стресі щодо непереборного бажання здобути перевагу. Але й здобувши її, такі люди не відчувають задоволення, а переживають страх невідворотності її втрати.

7. Утвердження свого "я"

Розповідаючи собі історії про уявних себе, такі люди втрачають відчуття реальності й позбавляють себе шансу на адекватне оцінювання власних дій.

Віра Валлє – письменниця, правозахисниця. Докторка філософії в галузі економіки. Два роки навчалась у Школі бізнесу Мерілендського університету в Сполучених Штатах. Стажувалася в американському суді з розгляду федеральних скарг і Торговельно-економічній місії при посольстві України в США. Працювала в міжнародних корпораціях Philip Morris International, Kuehne + Nagel, Imperial Tobacco Group, юридичних компаніях, групі Світового банку та громадському секторі. Авторка проєктів законів у сфері господарської діяльності та протидії корупції, книжок у галузі права, економіки, політології, соціології й філософії.

Зараз ви читаєте новину «Жага влади й визнання: деструктивні цінності, які шкодять життю - письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі