четвер, 22 квітня 2021 11:43

Запрацювала українська радіостанція

22 квітня 1965 року створили другий канал Українського радіо - "Промінь". Найперша вітчизняна музична радіостанція, з якої лунала популярна українська музика, сьогодні святкує 56-річчя.

Автор: nrcu.gov.ua
  Радіо "Промінь" створили 56 років тому
Радіо "Промінь" створили 56 років тому

На його хвилях люди слухали американські хіти, народну творчість і ще нікому не відомих виконавців, пісні яких сьогодні знає вся країна.

Неофіційний гімн України вперше пролунав на "Промені". Тарас Петриненко - український поет і композитор, автор пісні "Україна", що тривалий час була неофіційним гімном нашої країни. Уперше пролунала 1987 року саме в ефірі радіо "Промінь".

Уперше там прозвучали пісня Скрябіна - "Птахи", The ВЙО - "Зорі", Руслани - "Світанок", ТНМК - "Зроби мені хіп-хоп", Океану Ельзи - "Там, де нас нема", Тартак - "Божевільні танці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без цензури та стереотипів: режисер фільму "Мої думки тихі" зняв онлайн-серіал

На "Промені" ще за до комерційних часів з'явилася програма молодих українських інтелектуалів. Це одна з перших шкіл радіодиджеїв під назвою "Гарячий компот".

Автор: nrcu.gov.ua
  Радіо "Промінь" проводило прямі ефіри
Радіо "Промінь" проводило прямі ефіри

Популярність програми навіть стала причиною появи кількох народних евфемізмів. Наприклад, "почаркувати під "Компот" казали, коли запрошували друзів разом послухати свіжий тригодинний випуск. Олександр Рудяченко й Вероніка Маковій, творці шоу, казали про свій проєкт - "це не програма, а стан радіоефіру".

1992 року в Україні було на вибір 16 радіостанцій, проте радянське минуле й суворе сьогодення не сприяли створенню якихось неординарних форматів. Деяким складно уявити, але тоді українці ще навіть не чули слова "хіт-парад". Уперше дізналися про нього на радіо "Промінь".

Щоранку Ірина Бондаренко разом з Олегом Горським знайомили слухачів із найактуальнішими творами українських виконавців. Звучало 12 пісень. Дві, за які не голосували слухачі, злітали. Виходить, що хіт-парад "Променя" випередив культову "Територію А" аж на чотири роки. Цікаво, що деякі речі не змінюються - українська музика завжди була пріоритетною.

Автор: stv.detector.media
  Вперше на радіо "Промінь" звучала пісня "Україна"
Вперше на радіо "Промінь" звучала пісня "Україна"

"Промінь" - це аудіоверсія України. У дитинстві щоліта приїжджав на Полтавщину, де приймач ловив його добрі хвилі. Люди спілкуються українською, музика грає українською. Це важлива річ, яка вплинула на моє життя, коли я переїхав до України", - говорить музикант Олег Скрипка.

"Промінь" першим з-поміж вітчизняних радіостанцій почав створювати радіоконтент за сотні тисяч кілометрів від студії. Безпосередньо під час подорожі. Слухачі українського радіо впродовж року щотижня дізнавалися багато цікавого про культуру й життя інших країн. Отже, тисячі українців "об'їхали" пів світу на велосипеді - від України до самої Австралії!

"Я зростала у невеличкому містечку на Кіровоградщині. Рідні багато працювали, але щоб бути в курсі новин і щоб їх під час роботи супроводжувала душевна музика - вмикали "Промінь", - зізнається реперка Alyona Alyonа.

Автор: nrcu.gov.ua
  Колектив радіо "Промінь"
Колектив радіо "Промінь"

Поява прямих ефірів із запрошеними гостями пов'язана теж із "Променем". Раніше шоу на радіо виходили тільки в записі, після ретельного монтажу. До того ж на ньому почали активно залучати до спілкування слухачів. Зараз неможливо уявити вранішнє шоу без спілкування бадьорих ведучих з аудиторією, без конкурсів і вікторин, привітань і зізнань у коханні.

Якщо вам не принципово, що конкретно слухати в даний момент, або ви просто не хочете займатися складанням власних треклистів, вибирайте одну з десятків радіостанцій. Як і звичайне ефірне радіо, радіо в інтернеті - це не тільки музика, а й передачі, інтерв'ю, записи живих концертів. А ще - реклама. Без неї, на жаль, нікуди.

Зараз ви читаєте новину «Запрацювала українська радіостанція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі