субота, 01 червня 2019 11:29

Запуск ринку електроенергії створить передумови для зниження тарифів для бізнесу

Запуск ринку електроенергії створить передумови для зниження тарифів для бізнесу
Запуск ринку електроенергії створить передумови для зниження тарифів для бізнесу. Фото: Uapress

Запуск ринку електроенергії забезпечить справедливе і прозоре ціноутворення, а також створить передумови для зниження вартості електроенергії для підприємств. Про це йдеться в матеріалі Українських новин "Прозорість і чесна ціна: що обіцяє новий енергоринок бізнес-споживачам?".

У статті стверджується, що велика кількість гравців на ринку (сьогодні понад 440 постачальників) не дозволить проводити цінові маніпуляції, а це означає справедливе і прозоре ціноутворення, яке прийнято в країнах Євросоюзу. Отже умовне підприємство Х зможе отримати вигідну, прозору і чесну ціну, сформовану ринком, а не затверджену чиновниками.

Енергореформа надає для промислових споживачів великі можливості, оскільки дозволяє вибрати того, у кого найкраща ціна на електроенергію, зручніші умови оплати, а також тих, хто може гарантувати якість поставок. При цьому ринок стане менш регульованими, на відміну від нинішньої ситуації.

"Головне, що бізнес-споживач отримає можливість купувати електроенергію за ринковими цінами, вибираючи спосіб покупки через інтернет – на добу вперед, або ж через довгостроковий контракт з фіксованою ціною, наприклад, на рік", - йдеться в матеріалі.

На думку автора, є підстави вважати, що після запуску ринку ціна електроенергії може мати тенденцію до зниження. В якості прикладу наводяться дані звіту ДП "Енергоринок" про результати торгів за 28 травня 2019 року, обсяг продажів на платформі ринку електроенергії на добу вперед становить 60% від реальних. На даний момент на платформі вже зареєструвалося 255 учасників. Якщо подивитися на дані тестових торгів у квітні, то ціна електроенергії на цих торгах була нижчою від ринкової.

Крім того, із запуском ринку бізнес отримує можливість укласти прямий договір з генерацією і купувати електроенергію безпосередньо у виробника, що вплине на її кінцеву вартість. Вигідна ціна електроенергії – це зниження частки витрат на електроенергію в собівартості продукції, а значить, і більш конкурентна продукція підприємств.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року в Україні повинна бути запущена нова модель оптового ринку електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії", що є другим етапом енергореформи. Роздрібний ринок електроенергії почав працювати з 1 січня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Запуск ринку електроенергії створить передумови для зниження тарифів для бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі