четвер, 16 вересня 2010 18:38

Закохавшись, людина неминуче втрачає близьких друзів - вчені

Закохавшись, людина неминуче втрачає близьких друзів - вчені

Знайшовши кохання, людина втрачає в середньому до двох друзів, показали дослідження.

Такі висновки, про які пише в четвер BBC, зробили вчені з Оксфордського університету, які попросили 540 людей старше 18 років оцінити, як змінилася кількість їхніх друзів під час початку чергового роману.

Виявилося, що люди мають в середньому до п"яти близьких друзів, а у разі появи коханця це число зменшувалося на два.

"Закохані замість п"яти друзів у середньому називали тільки чотирьох. Враховуючи, що один з них - новачок, який тыльки-но увійшов у ваше життя, це означає, що вам довелося відмовитися від двох інших", - пояснив професор еволюційної антропології Робін Данбар.

Раніше вчені з"ясували, що максимально можлива кількість друзів може сягати близько 150 осіб.

На сайті соціальної мережі Facebook, наприклад, люди, як правило, мають 120-130 друзів. Це число може бути поділено на дрібніші групи.

Це люди, яких ми бачимо, принаймні раз на тиждень, люди, до яких ми звертаємося, коли нам погано.

Наступний шар складається з людей, яких ми бачимо приблизно раз на місяць, - їх можна називати "ті, хто співчуває".

Проте всі ці люди нам дорогі настільки, що, якщо хто-небудь з них завтра помре, ми будемо сумувати та засмучуватися.

Результати, отримані вченими, підтвердили широко поширену думку, що любов може призвести до скорочення "групи підтримки" людини, коли в середньому один член сім"ї та один друг витісняються зі спілкування заради коханого.

"Ваша увага повністю зосереджується на романтичному партнері, і ви просто не можете бачитися з іншими людьми, з якими у вас є багато спільного, а отже, деякі з цих стосунків починають холоднішати й переходять на рівень нижче", - додав Данбар.

Нагадаємо, раніше вчені підрахували, що подружня ідилія у середньостатистичної європейської пари після укладення шлюбу триває рівно два роки, шість місяців і 25 днів.

Цей феномен вже отримав і спеціальну назву - справжній медовий місяць. Після цього життя входить в звичайну колію, і відносини в родині втрачають свій романтизм і чарівність.

Зараз ви читаєте новину «Закохавшись, людина неминуче втрачає близьких друзів - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі