понеділок, 28 березня 2016 18:46

За два роки статус біженця в Польщі отримало три людини

За два роки статус біженця в Польщі отримало три людини
expres.ua

Упродовж 2014–2015 років заяви про статус біженця у Польщі подали понад 4600 українців. Отримали такий статус три особи. Така статистика відображає неповне розуміння українців самого поняття "статус біженця". Про це заявив Дмитро Горбань, перший секретар консульського відділу Посольства України у Польщі в інтерв'ю Польському радіо.

"Статус біженця визначений Міжнародною конвенцією про статус біженця 1951 року, і він передбачає, що особа, в силу певних причин, переслідується в країні свого походження через релігійні, расові чи політичні погляди, у зв'язку з цим потребує захисту в іншій країні. На жаль, більшість наших громадян не зовсім розуміє, що вони не можуть бути кваліфіковані як біженці, і тому така велика кількість відмов. А основною причиною їх виїзду до Польщі й спроба використати таку можливість тут поселитися як статус біженця – це напевно є економічні причини", - розповів Дмитро Горбань.

Також дуже часто серед людей, які звертаються про надання статусу біженця, є мешканці західних областей України: Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської.

"Основна підстава відмови у наданні статусу біженця – це можливість внутрішньої міграції в межах країни. Якщо мова йде про мешканців Східної України, а також Автономної Республіки Крим, то ці люди мають можливість виїхати до інших регіонів України, там поселитися і знайти собі роботу", - додав перший секретар консульського відділу Посольства України у Польщі.

Рішення про присвоєння статусу біженця уповноважені органи можуть приймати декілька місяців чи навіть рік. Утім, відмова оформлюється дуже швидко — близько місяця. Після отримання відмови у наданні статусу емігрант повинен покинути територію Польщі у вказаний термін.

Зараз ви читаєте новину «За два роки статус біженця в Польщі отримало три людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі