середа, 23 грудня 2020 12:00

З України хотіли вивезти унікальне видання "Кобзаря"
3

СБУ затримала зловмисника, який хотів вивезти з України цінні речі
Фото: СБУ
СБУ затримала зловмисника, який хотів вивезти з України цінні речі
СБУ затримала зловмисника, який хотів вивезти з України цінні речі

З України намагалися вивезти унікальне видання збірки "Кобзар" Тараса Шевченка 1860 року.

Цей злочин попередили працівники СБУ, повідомили у відомстві.

Зловмисники мали посередника у Києві, який відстоював інтереси замовника з Європи. Посередник знайшов кур'єра, щоб той незаконно перевіз книгу через кордон з Польщею у пункті пропуску "Ягодин" на Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували унікальні документи щодо репресій проти селян

"Видання "Кобзаря", яке вилучили, є однією з останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах в Європі може коштувати від 50 тисяч доларів. Офіційно в Україні залишилося тільки 8 примірників такого видання, і вони є культурною та історичною цінністю для нашої країни", — розповіли в СБУ.

Під час виявлення злочинця на кордоні у нього також знайшли понад 200 срібних монет і прикрас часів кельтської і римської культур. Вилучені цінності збираються передати до Музейного фонду України.

CБУ заблокувала діяльність зловмисників, які нелегально продавали сильнодіючі ліки за кордон. Вони налагодили механізм збуту заборонених препаратів до європейських країн та в Росію, повідомили в пресслужбі СБУ.

Зараз ви читаєте новину «З України хотіли вивезти унікальне видання "Кобзаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі