вівторок, 02 липня 2013 17:00

"Вся Україна — Врадіївка!" - у Києві протестували проти міліцейського свавілля
8

Фото: Фото: Катерина ЦИБЕНКО

2-го липня о 12:00 на вул. Банковій відбувалось пікетування адміністрації президента проти насилля та корупції в міліції.

Там зібралося близько 25 осіб. Вони виявляли свою солідарність із протестувальниками в селищі Врадіївка Миколаївської області, які штурмували управління міліції після того, як та відпустила міліціонера Євгена Дрижака, одного з головних підозрюваних у жорстокому згвалтуванні 29-річної мешканки цього села, Ірини Крашкової.

За словами учасників акції, єдиного організатора в них не було, зібралися спонтанно - організували подію в соціальній мережі Фейсбук вночі з 1-го на 2-ге липня.

Люди вишикувалися з плакатами "Скільки вам треба жертв, щоб ви припинили насилля?", Суспільство без насильства", "Вимагаємо зробити посади прокурорів виборними", "Вимагаємо покарати винних".й

"Міліція хоче розганяти людей, бо тут заборонені всі акції з 14 червня по 31 грудня. Гарант не хоче, щоб тут хтось стояв. Ми 14 червня Януковича з Днем батька вітали, от після того й заборонили", - каже 24-річна Єлизавета Жарікова, активістка Коаліції учасників помаранчевої революції.

"Щодо нашого повідомлення не було рішення суду!" - кричить міліціонерам один з учасників акції. - "Ми прийшли відстояти право на мирний протест!".

"Геть мєнтовський беспредєл!", "Насильников-бандитов, преступников в погонах, судить будет народ и по своим законам!", "Вся Україна — Врадіївка!", "Геть поліцаїв з міліції!" - скандують маніфестанти.

На акції присутні правозахисники. Один з них, 27-річний Михайло Лебедь, каже, що неподалік відбувалася ще одна акція — проти автоматичної судової заборони акцій на вулицях Банковій та Лютеранській. Потім вони об'єднались.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди стоятимуть біля райвідділу міліції, поки не буде арештований Держак — Парубій про події у Врадіївці

"Люди повинні не боятись, і поки це рішення оскаржується в суді, всеодно виходити на протест. Коли людей багато — менша ймовірність, що їх паконуть. Але краще приходити з додатковою підстраховкою у вигляді правозахисників, юристів і навіть депутатів", - радить він.

"Ми прийшли підтримати право мирних громадян на протест та справедливість, захищеність. Влада зараз чітко дає зрозуміти, що ні Конституція, ні закони зараз нічого не означають, а значать тільки сила, зв'язки та зброя. Люди, що при владі, всяко користуються цим і зловживають. Це щоденна практика. Їй можна протистояти тільки шляхом низових об'єднань", - вважає 26-річний аспірант філософії, член "Прямої дії" Федір Устинов.

24-річний Богдан Тицький, активіст "Чорного комітету", родом з Миколаївщини. "Прийшов також підтримати своїх земляків. Вони показали на прикладі, як треба боротися зі свавіллям міліції. Не чекати, поки хтось із депутатів прийде, покличе, допоможе, поки приймуть чергову заяву чи постанову. Треба просто прийти й карати винних тоді, коли це є доцільно", - переконаний він.

Світлана Циберганова, активістка об'єднання "Боротьба", прийшла з плакатом, на якому намальована жінка й написано "Не кажіть, як мені одягатися! Зупиніть насилля!".

"Коли в інтернеті з'явилась новина про зґвалтування, ми читали багато несхвальних коментарів про те, що ця жінка занадто пізно йшла додому й не так була одягнена. Це низький рівень культури — так клеймити жінок. Жертва не може бути винною в тому, що її зґвалтували", - вважає дівчина.

Через 50 хвилин після початку акції частина учасників організовано пішли з плакатами до станції метро "Хрещатик", скандуючи "Насильников-бандитов, преступников в погонах судить будет народ и по своим законам!". Звідти вони пішли на Майдан Незалежності. Там міліція сказала, що тут акцію проводити не дозволено, але один з учасників витягнув повідомлення й прочитав, що акція "на вулиці Інститутській та прилеглих до неї вулицях та площах".

"Сьогодні ми вас затримувати не будемо, тільки посміхатимемося, а то це буде топ-новиною скрізь", - сказав міліціонер.

Зараз ви читаєте новину «"Вся Україна — Врадіївка!" - у Києві протестували проти міліцейського свавілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

99

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі