четвер, 05 лютого 2009 15:56

Все більше українців вважають Росію братньою

За період з листопада 2008 року до січня 2009 ставлення мешканців України до Росії суттєво змінилося.

Зменшилася кількість тих, хто оцінював цю державу просто як сусіда – з 26% до 19,9%. На тлі зменшення нейтральної оцінки відбулася поляризація ставлення до Росії. Так, побільшало тих, хто вважає цю державу братньою (21% у листопаді й 23,9% у січні). Водночас зросла кількість українців, які вважають, що Росія – ворожа країна (5%) чи джерело загрози (4,7%).

У регіональному розподілі спостерігаються суттєві відмінності у ставленні до Росії мешканців різних областей України. Центральні регіони демонструють нейтрально-позитивне ставлення: тут Росію сприймають як просто сусіда, стратегічного партнера і дружню державу.

Східний та Західний регіони дотримують протилежних позицій. Якщо для 38% населення Південно-Східного регіону Росія є братською державою, то для 32,5% мешканців Західної України Росія – просто сусід. Як джерело загрози і ворожу країну Росію сприймають відповідно 12% та 14% респондентів із західних областей і близько 1% – з південно-східних.

Дослідження проводилося 20-30 січня 2009 року компанією Research & Branding Group.

Тип дослідження: особисте інтерв"ю.

Географія дослідження: 24 області України, АР Крим.

Вибірка: 2077 респондентів віком 18+; вибірка квотна, репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статі та віку.

Середня похибка вибірки становить ±2,2%.


Research & BrandingGroup - група компаній в сфері досліджень ринку та рекламної діяльності. Спеціалізується на проведенні всіх видів маркетингових та соціологічних досліджень. Окрім цього розвиває напрям "брендінг" (створення брендів, елементів бренду, стратегій просування тощо).

Історія компанії налічує більше 15 років роботи на дослідницькому ринку України.

Як самостійна компанія R&B Group заснована в 2005 році і є результатом злиття декількох команд, що досягли певних успіхів в сферах маркетингу, досліджень ринків, реклами та консалтингової діяльності.

За матеріалами Rate1, Research & Branding Group

Зараз ви читаєте новину «Все більше українців вважають Росію братньою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі