понеділок, 08 серпня 2022 11:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Вперше від початку війни: з порту "Південний" вийшло судно з українським продовольством
4

З порту "Південний" вийшло судно з українським продовольством
Фото: facebook.com/MinInfra.UA
З порту "Південний" вийшло судно з українським продовольством
З порту "Південний" вийшло судно з українським продовольством
З порту "Південний" вийшло судно з українським продовольством

Уранці 8 серпня з порту "Південний" вийшло перше від 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує в Італію.

Корабель відчалив в рамках "зернової ініціативи", повідомило Міністерство інфраструктури України у Facebook.

Судно об'єдналося в караван із балкером ARIZONA, яке відправилось з порту "Чорноморськ" в Нідерланди. На борту обох суден – 60 тис. т агропродукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посол України в Туреччині попередив про ризики зриву "зернової угоди"

"Сьогодні до реалізації ініціативи повноцінно залучили найбільший український порт – "Південний". Таким чином усі порти Великої Одеси залучені для експорту агропродукції. Наша ціль – нарощування перевалки в портах. Протягом двох тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки три-п'ять суден на добу", – прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Наголосив, що Україна працює з гарантами домовленостей, щоб "зерновий коридор" працював безперебійно з дотриманням усіх безпекових вимог судноплавства.

"На враховуючи відправлених сьогодні суден, в рамках реалізації домовленостей з портів уже вийшли вісім суден з українською агропродукцією", – уточнили в Мінінфраструктури.

22 липня в Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. За їх результатами Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

Наступного дня Росія вдарила ракетами по Одеському порту, порушивши умову договору.

27 липня ​у Чорному морі відновили роботу порти Одеса, Чорноморськ й Південний. Це стало можливими завдяки підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна.

Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту близько 9:15 1 серпня.

Якщо Росія продовжить обстрілювати портову інфраструктуру, Україна експортуватиме зерно альтернативними шляхами. Залізницею агропродукцію вивозять через Польщу, Словаччину й Угорщину, заявив Олександр Кубраков.

Зараз ви читаєте новину «Вперше від початку війни: з порту "Південний" вийшло судно з українським продовольством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі