четвер, 14 грудня 2023 17:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Зросла частка українців, які готові до територіальних поступок задля найшвидшого завершення війни: опитування

Зросла частка українців, які готові до територіальних поступок задля найшвидшого завершення війни: опитування
З травня 2023 року спостерігається тенденція до зростання частки українців, які готові до територіальних поступок. Фото: Армія Inform

З травня 2023 року спостерігається тенденція до зростання частки українців, які готові до територіальних поступок задля найшвидшого завершення війни.

Якщо у травні такої думки були 10% респондентів, то у жовтні - вже 14%, а в грудні - 19%. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 29 листопада - 9 грудня 2023 року.

Разом з цим є тенденція до зниження частки тих, хто виступає проти територіальних поступок (з 84% у травні до 80% у жовтні і до 74% у грудні), хоча станом на зараз усе одно виразна більшість українців вважають, що Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС побільшало прихильників України

Водночас якщо між травнем і жовтнем приріст кількості тих, хто готовий до територіальних поступок, був переважно за рахунок респондентів із південних і східних областей, то між жовтнем і груднем - за рахунок західних і центральних регіонів. На Заході кількість таких респондентів збільшилася з 9% у жовтні до 20%, у Центрі - з 10% до 15%.

Проте в усіх регіонах переважна більшість українців виступають проти територіальних поступок РФ. Таких 68% - Півдні, 69% - на Сході, 76% - на Заході та 79% - в Центрі.

КМІС з 29 листопада до 9 грудня 2023 року провів всеукраїнське опитування громадської думки Омнібус. Методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки номерів опитано 1 031 респондента віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

До вибірки не додавалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року, а також ті, які за кордоном.

Україна не готова поступатися своїми територіями в обмін на закінчення війни, бо там живуть українці, з яких знущаються окупанти.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із президентом США Джозефом Байденом у Вашингтоні.

Про твердження окремих осіб, що Україна має поступитися певними територіями заради закінчення війни, глава держави нагадав, що на тимчасово окупованих Росією територіях живуть українські громадяни, зокрема діти, які залишаються українцями.

Зараз ви читаєте новину «Зросла частка українців, які готові до територіальних поступок задля найшвидшого завершення війни: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі