четвер, 03 серпня 2023 10:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Військові оцінили можливість припинення обстрілів портової інфраструктури

Військові оцінили можливість припинення обстрілів портової інфраструктури
Росія прагне встановити повне панування у Чорному морі. Фото: ДСНС

З метою встановити панування у Чорному морі та заблокувати рух міжнародних суден до українських портів Російська Федерація обстрілює їх.

Портова інфраструктура України працює на цілий світ, це не просто забезпечення економіки країни, заявила у четвер керівниця об'єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Припинити обстріли має країна-агресорка. Світова реакція – потужний важіль впливу, який може допомогти у вирішенні цього питання. Наша задача – забезпечити захист портової інфраструктури і тут нам теж потрібна допомога партнерів. Не тому, що ми такі слабкі, а тому що потужний тиск чиниться на нас ззовні. Агресія, яку зараз здійснює РФ, спрямована безпосередньо на портову інфраструктуру не просто України. Наші сусіди, зокрема Румунія, вже відчули на собі, що близькість таких атак не додає спокою", – зазначила речниця.

За відсутності повноцінного функціонування зернової угоди, країни світу потерпають від того, що не можуть отримати те збіжжя, яке їм вкрай потрібно. Тому реакція світових лідерів – це дуже потужна допомога у вирішенні цього питання, додала Гуменюк у відповідь на запитання про те, чи існує можливість припинити обстріли вглиб портової інфраструктури України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін зібрався до Туреччини після розмови з Ердоганом

Дії Росії спрямовані зараз на встановлення цілковитого панування у Чорному морі.

"Вони націлені на те, щоб позначити своє повне панування у Чорному морі, вони продовжують тероризувати і блокувати роботу українських портів, які знаходяться зараз під контролем держави. Тому що функціонування тих портів, які знаходяться на тимчасово окупованій території, продовжується", – сказала Гуменюк.

Вона нагадала, що РФ продовжує погрожувати суднам, які прагнуть заходити в українські порти та б'є по портах, щоб переконати міжнародних партнерів, що вони небезпечні для функціонування.

Після виходу Росії із зернової угоди три іноземних цивільних вантажних судна пройшли російську блокаду в Чорному морі та стали на якір в українському порті Ізмаїл у дельті Дунаю. 30 липня ізраїльський корабель першим прорвав зернову блокаду РФ. Також ідеться про судно з Греції та ще одне – з турецько-грузинською реєстрацією.

Зараз ви читаєте новину «Військові оцінили можливість припинення обстрілів портової інфраструктури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі