понеділок, 19 жовтня 2020 20:23

Влада Зеленського готова жертвувати національною пам'яттю для своїх ігор - Панич

Автор: Валерій Шмаков
  "Поки що маємо слабкий авторитаризм", - каже філософ Олексій Панич
"Поки що маємо слабкий авторитаризм", - каже філософ Олексій Панич
Наступ нового авторитаризму – загроза сучасного світу й України, вважає філософ Олексій Панич.

"Ми опинилися в напівкільці авторитарних режимів Росії, Туреччини, Білорусі. Тенденції до авторитаризму спостерігаємо в Польщі й Угорщині. Це створює проблеми для зовнішньополітичних маневрів. Доводиться поступатися авторитаризмам або домовлятися з ними. Виникає спокуса і самим створити для захисту таку конструкцію. Як у п'єсі Євгена Шварца: "Єдиний спосіб захиститися від дракона – завести власного", - сказав Панич.

Поки що маємо слабкий авторитаризм, зауважує.

"Усе вирішується в Офісі президента. Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка казав, що Володимир Зеленський звільнив усіх, хто наважувався йому говорити "ні". Немає балансу думок, і це спонукає до авторитарних рішень.

Наприклад, є державний і приватний проєкти меморіального комплексу в Бабиному Яру. Другий із них фінансує російський бізнес. Офіс президента суто авторитарно вирішує підтримати саме цей, бо за ним великі гроші. Не слухає звернень громадськості. Не відповідає на запити, що буде з державним проєктом. Підписують меморандум із керівниками приватної ініціативи, але відмовляють у зустрічі з цього питання Групі Першого грудня (об'єднання інтелектуалів. – Країна). Мовляв, через карантин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це право українців самим вирішувати майбутнє держави

Є застороги щодо історичного наративу та концепції приватного меморіалу. Росії на руку, щоб якомога більше йшлося про німецький авторитаризм і менше про радянський. Нинішня влада готова жертвувати українською національною пам'яттю заради політичних ігор".

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З ОЛЕКСІЄМ ПАНИЧЕМ У ПОТОЧНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА".

Доповідь американської правозахисної організації "Дім Свободи" (Freedom House) "Країни перехідного періоду" визначає Демократичний рейтинг країн за шкалою від 1 до 7. У цьогорічній доповіді Україна отримала 3.39, а загалом її рівень демократії оцінено у 40%.

Зараз ви читаєте новину «Влада Зеленського готова жертвувати національною пам'яттю для своїх ігор - Панич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі