понеділок, 21 січня 2008 13:09

Визначили найнезвичайніших амфібій у світі (ФОТО)

Лондонське зоологічне товариство (ЛЗТ) у рамках програми "Грань" опублікувало у понеділок, 21 січня, список видів амфібій (земноводних), які одночасно є найнезвичайнішими і знаходяться у найбільшій небезпеці.

ЛЗТ виділило десять рідкісних і незвичайних видів, яким загрожує вимирання і захистом яких співробітники програми "Грань" займуться у 2008 році найактивніше. Зоологи сподіваються, що дивовижний зовнішній вигляд і дивна поведінка тварин допоможуть привернути спонсорів і ентузіастів.

"Список десяти" включає:

китайську велетенську саламандру (досягає 1,8 метра в довжину, еволюціонує незалежно від решти амфібій понад 150 мільйонів років);

червягу Sagalla caecilian (не має кінцівок, на голові розташовані маленькі щупальця);

лілову жабу (більшу частину року проводить на глибині чотирьох метрів під землею, була виявлена тільки 2003 року);

протея (сліпу саламандру з прозорою шкірою, яка полює за рахунок нюху і електрочутливості);

зооглоссуса Гарднера (жабу, розмір дорослої особини якої не перевищує 11 міліметрів)...

Назва програми - EDGE ("Грань") - розшифровується як Evolutionarily Distinct and Globally Endangered - "Еволюційно несхожі і такі, що знаходяться в значній небезпеці (види)". Основна мета програми - прийняти заходи по захисту "найбільш дивних" тварин, тобто тих, які мають мало близьких родичів і значно відрізняються генетично від поширених видів.

Незвичайні види часто знаходяться під загрозою зникнення за рахунок нечисленності популяцій та інших чинників. На основі показників уразливості і незвичності зоологи розраховують спеціальний рейтинг, який показує, захист яких видів вимагає найбільш термінових заходів.

Дослідження ЛЗТ

показало, що для 85 відсотків видів амфібій, що потрапили в топ-100 рейтингу тривожності, заходи по захисту недостатні або не приймаються зовсім. Клас амфібій в цілому знаходиться в дуже поганому стані за рахунок сильної чутливості до змін навколишнього середовища: кожному третьому виду загрожує вимирання, повідомляє Lenta.ru.

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Визначили найнезвичайніших амфібій у світі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі