середа, 30 квітня 2008 07:07

Виробництво вугілля селяни називають "душогубкою"

Автор: фото: Володимир ЧЕРНОВ
  У селі Солотвине Шосткинського району Сумщини Василь Шолохман стоїть біля залізничної цистерни, яку пристосували для випалювання деревного вугілля
У селі Солотвине Шосткинського району Сумщини Василь Шолохман стоїть біля залізничної цистерни, яку пристосували для випалювання деревного вугілля

У селі Солотвине неподалік райцентру Шостка на Сумщині виник конфлікт між місцевими жителями та підприємцем Дмитром Романчиком, 34 роки.

Чоловік живе в Шостці, а в селі викупив будівлю колишньої колгоспної тракторної бригади. Організував там пилораму, а з осені 2006 року — виробництво деревного вугілля. Для його випалювання пристосував залізничну цистерну, в якій прорізав двері й облаштував камеру високої температури. Для відведення газів поставив дві 15-метрові труби.

— Коли вивісимо білизну, а вони затоплять — прання все в сажі, — скаржиться Євдокія Рубаник, 61 рік.

На вулиці пахне згарищем.

— Ми задихаємося, — додає чоловік Євдокії Василь Рубаник, 65 років. — Діточок жалко.

Подружжя має трьох онуків: 4-річну Юлю, Сергійка, 2 роки, та 7-місячного Владика.

— Раз колись так дунуло, що не знали в хаті, де ховатись, — ділиться Рубаник.

Селяни пишуть листи в усі інстанції й збирають підписи. Із більш як 100 жителів під скаргами підписалися 86 осіб — усе доросле населення.

Згідно з санітарними нормами, виробництво від житла має розміщуватися за 1 км. До хати Рубаників від бочки не більш ніж 200 м. До хати Шолохманів на сусідній вулиці — метрів зо 150.

— Улітку із Києва приїздила сусідка. Вона хімік, — зауважує Василь Шолохман, 68 років. — Так казала: це вугілля — страшніше атома. Пилок невидимий осідає. Ми не можемо ні вишню з"їсти, ні огірок зірвати.

Ідемо з Василем Шолохманом до бочки, де випалюють вугілля. Поряд на пилорамі дверей не відчиняють. За словами чоловіка, так буває, коли бачать: прибув хтось немісцевий. Тоді робітники вдають, що нікого немає.

Дозвіл на виробництво в Солотвиному деревного вугілля надав голова Шосткинської райдержадміністрації Віктор Синегуб, 39 років. Його в кабінеті немає. А голова райради Іван Донцов, 59 років, каже: достеменної інформації щодо цього питання не має. Потім обдзвонює чиновників. До нього приходять заступник голови райдержадміністрації Володимир Притико, 39 років, та 45-річний Олександр Овсюк із управління охорони довкілля. Попередньо зазначають, що викиди в селі не перевищують норми. Однак ще мають робити заміри.

Зараз ви читаєте новину «Виробництво вугілля селяни називають "душогубкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі