вівторок, 28 серпня 2007 12:37

Вірменська опозиція запропонувала парламенту визнати Карабах

Лідер вірменської опозиційної партії "Спадщина", колишній глава МЗС Вірменії Раффі Ованнісян представив парламенту країни законопроект "Про визнання Нагорно-карабахської республіки".

Після набуття чинності цього закону "де-факто суверенна держава Нагірний Карабах, засноване в 1991 році відповідно до міжнародного законодавства, буде нарешті визнане Вірменією де-юре".

У обгрунтуванні до законопроекту наголошується, що незалежність Нагорно-карабахської республіки є здійсненою реальністю і відповідає принципам міжнародного права. Визнання з боку Вірменії, на думку авторів документа, необхідне, зокрема, для того, щоб забезпечити безпеку населення Карабаха і протистояти військовій загрозі з боку Азербайджану.

З 1991 року, коли Нагірний Карабах оголосив незалежність від Азербайджану, самопроголошена республіка так і не отримала офіційного визнання з боку Єревану. У березні 2006 року вірменський президент Роберт Кочарян заявив, що визнання можливе, якщо переговори між Єреваном і Баку про врегулювання карабахського конфлікту остаточно зайдуть в безвихідь.

Єреван наполягає на проведенні референдуму про статус Карабаха, а також збереження коридору, що забезпечує зв"язок між Карабахом і Вірменією. Баку заявляє, що невизнана республіка не отримає незалежності ні за яких умов. Азербайджанські власті неодноразово висловлювалися на користь того, щоб повернути контроль над Карабахом "будь-яким способом", у тому числі і військовою силою, повідомляє ІА "Новости-Армения".

Зараз ви читаєте новину «Вірменська опозиція запропонувала парламенту визнати Карабах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі