неділя, 12 травня 2019 09:05

Військової ескалації в Україні найближчим часом не буде - Мирослав Гай

Автор: Сергій Старостенко
 

Після зміни влади в Україні Росія може реанімувати свою ідею з територіального поділу нашої держави, вважає волонтер і військовий Мирослав Гай. Особливо вразливими, за його словами, є південні і східні області України, які Росія намагатиметься взяти під свій інформаційний вплив. Однак збройної ескалації в Україні побоюватися найближчим часом не варто. Відносну безпеку гарантують напрацьовані за 5 років договори міжнародної співпраці і реорганізовані силові структури.

Росії вигідний період нестабільності в українській політиці, який настане зі зміною президента. Їм зараз вигідно, що в нас буде переформатування парламенту, що у нас є невизначеність в оборонному секторі. Звичайно, за місяць-два після інавгурації Володимир Зеленський подаватиме свої кандидатури в силовий блок. Почнеться тяганина. Думаю, частина його креатур будуть неприйняті Радою. Відповідно, у нас буде певний період невизначеності, і це найзручніший час для Росії чинити якусь гидоту.

Наприклад, роздавати російські паспорти жителям ДНР і ЛНР?

Так. Однак ідеться про роздачу паспортів людям не лише в ЛНР і ДНР, а в цілих Луганській і Донецькій областях. Росіяни створюють плацдарм розширення свого кордону. А тому у них буде підстава говорити про те, що там є загроза російським громадянам. У них є закон про захист російських громадян зокрема за кордоном, який дає право Росії вводити війська.

Це порушує будь-яке міжнародне законодавство. Але РФ плювала на міжнародне законодавство. Вона керується своїм. Нагадаю, що в 2014 році Рада безпеки РФ дав право Путіну вводити війська в Україну.

Те, що Путін починає роздавати паспорти, і на Західній Україні проводиться опитування щодо питань сепаратизму – це реальна загроза того, що Україну намагатимуться ділити?

План розділення України на частини був озвучений декілька разів і в Кремлі, і неодноразово на федеральних каналах різними спікерами, які входять до влади РФ. Про це говорили і російські філософи, які відповідальні за створення ідеї Малоросії. Тобто, сама ідея є давно.

План розділення України на частини був озвучений декілька разів і в Кремлі, і неодноразово на федеральних каналах різними спікерами, які входять до влади РФ

Росіяни розуміють, що західну Україну Російська Федерації не спроможна ані захопити, ані утримати. Саме ці області найдовше пручалися в Радянському Союзі – там до 1950-1960-х років продовжувалися повстання.

Але росіяни впевнені що Одеська, Миколаївська. Дніпровська, Харківська області мають потужне російське лоббі і тяжіють до РФ. Крім того, в цих областях є певна кількість проросійських політиків, чиновників, неформальних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після паспортів Росія запропонує українцям спрощений дозвіл на проживання

Ви знаєте що в Херсонській області, якщо поїздити, серед таксистів вам дуже гарно розкажуть, що вони мріють про Бесарабську республіку. Тому що є пропаганда. Ця ідея закидалася дуже давно.

Ідея про можливість розділення України закидалася інформаційними військами РФ уже багато років поспіль. Прапори Новоросії на Донеччині і Луганщині зявилися набагато раніше до того, як відбулося захоплення Криму. Спочатку вам в інформаційне поле, в масову свідомість вживляють якесь поняття, а потім ви його просто приймаєте. Це одна з форм управління.

Зараз у зв'язку зі зміною влади в Україні є підстави очікувати на військову ескалацію?

Зараз, слава Богу, поки що ніякої підстави немає. Біля керування структурами безпеки, такими як Збройні сили, Нацгвардія, МВС, прокуратура, СБУ, все ж таки стоять ті люди, які вже 5 років протистоять російській агресії. Плюс в ці останні роки структура оборони була укріплена і змінена. Ця робота ведеться і буде продовжуватися. Її складно зупинити.

Була проведена певна робота, яку насправді складно зупинити. Для цього потрібно мати більшість в парламенті. Слава Богу, що президент не впливає на ці рішення без підтримки. Тому я сподіваюся, що певний час ми все ж таки протримаємось

До того ж у нас є підписані міжнародні договори з нашими іноземними партнерами, щодо забезпечення обміну розвідданими, щодо зняття ембарго з закупівель зброї, щодо постачання товарів подвійного призначення. Тобто, була проведена певна робота, яку насправді складно зупинити. Для цього потрібно мати більшість в парламенті. Слава Богу, що президент не впливає на ці рішення без підтримки. Тому я сподіваюся, що певний час ми все ж таки протримаємось.

Інтерв'ю з Мирославом Гаєм читайте в наступному номері журналу Країна.

Сполучені Штати засуджують рішення президента Росії Володимира Путінапро спрощене надання російського громадянства українцям, які проживають на окупованому Донбасі. Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

"Росія, завдяки цій надзвичайно провокаційній акції, посилює свій напад на суверенітет і територіальну цілісність України", – зазначають у Вашингтоні.

Держдеп вважає, що рішення Путіна створює серйозну перешкоду для виконання Мінських угод і реінтеграції Донбасу. І нагадує, що за підписаними Росією Мінськими угодами український уряд має повністю відновити контроль на Донбасом.

У Держдепі також зауважили, що рішення про видачу російський паспортів Путін ухвалив через три дні після виборів президента України, яким став Володимир Зеленський.

"Новообраний президент Зеленський неодноразово висловлював свою готовність серйозно співпрацювати з Росією щодо виконання Мінських угод і припинити конфлікт на сході України, який забрав близько 13 тисяч життів. Тепер Росія має вирішити, вона хоче продовжувати ескалацію напруженості чи виконати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями", – йдеться у заяві.

Зараз ви читаєте новину «Військової ескалації в Україні найближчим часом не буде - Мирослав Гай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі