неділя, 27 серпня 2017 19:48

Виходить по-жуковськи: "баби еще нарожают" - експерт про трагедію в Іловайську

Виходить по-жуковськи: "баби еще нарожают" - експерт про трагедію в Іловайську
Під час виходу із оточення російських військ під Іловайськом загинули щонайменше 366 українських воїнів. Фото: glavcom.ua

За Іловайську трагедію ніхто з вищого військового командування досі не поніс відповідальності. Хоча є докази, що це була військова операція. Крапку у справі може поставити суд.

Про це Gazeta.ua розповів Микола Колесник, колишній куратор батальйону "Кривбас".

"Переломний момент був два роки тому. Я тоді надав оригінали шифрограм із розпорядженням по військовій операції звільнення Іловаська. Це була військова операція за наказом Генштабу. У тили наших військ під Іловайськом ще до котла прилітали "гради" і "урагани" з боку Росії. Це не агресія? Хлопців посилають туди, а тили уже обстрілюються і ворог захопив полонених. Всі наші служби давали інформацію про росіян. А як до неї ставився Муженко? Як у ситуації із "Іл-76" у Луганському аеропорту. Крапку може поставити суд. Лиш генералів буде більше і терміни отримають вищі за Назарова. Люди загинули по чиїйсь дурості. Через генералів, яких призначив Генштаб чи Міноборони. І хтось має за це відповідати. Бо виходить по-жуковськи: "баби еще нарожают"".

Інформація про кількість загиблих українських воїнів різниться, бо ще є неідентифіковані поховані бійці:

"Дані про кількість бійців різняться з самого початку. Там брали участь різні підрозділи і Збройних сил, Міністерства внутрішніх справ і Нацгвардії, і добровольчі батальйони. У кожного своя статистика. Тому дані не стикуються. У нас є два кладовища у Дніпрі і Запоріжжі. Там ще понад сотня неідентифікованих загиблих. В основному це хлопці з-під Іловайська. Ще є безвісти зниклі. Вони в полоні або їхнє місце знаходження не відоме".

Розібратися у ситуації і покарати винних у загибелі українських бійців має суд:

"Як веде себе керівництво держави в цій ситуації - всі українці бачать. Якщо так все добре, як каже Генпрокуратура, давайте підемо у суд. Послухаємо те, що не є таємними документами. Винних покараємо. І тих, хто покидав позиції і тікав. Держава на кожного убитого дає чи 500 чи 700 тисяч гривень. Цього достатньо, коли тебе кидають як м'ясо, потім три роки оббріхують?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матіос брехав про Іловайськ - ветеран війни

В Іловайському котлі у серпні 2014 року російськими військами були вбиті 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, Збройні сили України понесли значні втрати озброєння і техніки на майже 300 млн грн. Беззбройні українські підрозділи були розстріляні на виході з міста, попри те, що їм обіцяли зелений коридор. Такі офіційні результати розслідування трагедії оприлюднила Генеральна прокуратура 14 серпня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Виходить по-жуковськи: "баби еще нарожают" - експерт про трагедію в Іловайську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі