субота, 10 серпня 2013 16:53

Від генпрокурора вимагають вибачитись за смерть Дмитра Гройсмана

Від генпрокурора вимагають вибачитись за смерть Дмитра Гройсмана
Дмитро Гройсман Фото: radiosvoboda.org

Проект "Без кордонів" вважає кримінальну справу проти вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана незаконною і вимагає притягнути до кримінальної відповідальності працівників прокуратури та міліції. Про це говориться у зверненні організації до Генпрокурора.

"Під час розгляду справи та слідства було чимало зловживань та порушень, - розповідає 26-річна Олександра Назарова, спеціалістка з розвитку проекту "Без кордонів". - Ми зазначили їх всі у зверненні – завідомо неправдивий висновок експерта Безбаха щодо "порнографічності" відеоролика, який виявився зовсім не експертом і, ймовірно, перебував у змові із слідчим Солдатовим. Саме на підставі цього висновку була порушена кримінальна справа проти Дмитра. Тож очевидно, що слідчий Солдатов винний у притягненні завідомо невинного до кримінальної відповідальності, що є кримінальним злочином, передбаченим ст. 372 КК України. Крім того, прокурор, який затверджував обвинувальний вирок, Добросєрдов взагалі не мав права це робити. Зазначені особи повинні понести відповідальність за свої дії", - вважає вона.

"Ми вимагаємо від Генпрокуратури публічно повністю відмовитись від сфабрикованих обвинувачень на адресу Дмитра Гройсмана, вибачитись перед ним, його рідними, друзями, колегами і людством за безпідставне кримінальне переслідування, яке скоротило життя правозахисника Дмитра Гройсмана", - говориться у зверненні.

За ніч під зверненням вже зібрали понад 120 підписів. Його текст знаходиться тут.

Нагадаємо, проти вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана у 2010 році було порушено кримінальну справу за поширення порнографії та наругу над державним гербом України. Він у 2009 році в своєму інтернет-блозі розмістив зображення статуетки чоловіка, чий статевий орган лежить на українській Конституції, а також листівки фонду боротьби зі СНІДом, які пропагують безпечний секс, відеоролик із Лимоновим та Шендеровичем, а також шарж на Віктора Ющенка. В його квартирі було проведено обшук, вилучено листівки та комп'ютери із базами даних Вінницької правозахисної групи, якою керував Гройсман. Група займається захистом біженців та шукачів притулку, ув'язнених.

"Дмитро Гройсман неодноразово заявляв, що МВС намагалось отримати доступ до відеозаписів на яких біженці розповідають про катування, отримати доступ до конфіденційного листування Вінницької правозахисної групи з Європейським судом з прав людини, пограбувати офіс групи, тому не знайшло нічого оригінальнішого, як звинуватити його в поширенні порнографії. І цьому є безліч підтверджень", - зазначає Олександра.

З 2010 року до серпня 2013 відбулось 72 судових засідання за "порносправою". 5 серпня, за 2 дні до вирішального 73-го засідання, Дмитро Гройсман помер від серцевого нападу.

"Він мав вроджену ваду серця. Останні роки він багато сил приділяв даній справі, що ймовірно, скоротило йому життя", - каже Олександра Назарова.

На останнє судове засідання колеги, друзі Дмитра та люди, яким він допомагав, прийшли з плакатами "Менты и прокуроры убили моего друга Диму Гройсмана". В суді прокурор відмовилась від 4-х із 5-ти епізодів обвинувачення, а щодо останнього –просила закрити справу за не реабілітуючою обставиною – смертю підсудного. Проте адвокат Дмитра та його син Давид категорично заперечували, вимагали завершити судовий розгляд і повністю виправдати Дмитра Гройсмана. Суддя погодився і адвокат проголосила промову Дмитра в судових дебатах, підготовлену ним заздалегідь. В промові були включені заяви про злочин, вчинений слідчими, прокурором та експертом і вимога почати кримінальні провадження проти них.

Оголошення вироку призначили на 12 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Від генпрокурора вимагають вибачитись за смерть Дмитра Гройсмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі