субота, 07 жовтня 2017 07:45

У повітрі України і країн ЄС знайшли підвищену кількість рутенію-106

У повітрі України і країн ЄС знайшли підвищену кількість рутенію-106
У повітрі України підвищені радіоізотопи. Фото: РБК

В Україні і країнах ЄС вчені зафіксували підвищення рівня радіоізотопа рутеній-106. У науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки ситуацію називають контрольованою, але вимагають проведення широкомасштабних досліджень.

Підвищення рівня радіоізотопа рутеній-106 в повітрі зафіксували вимірювальні комплекси України і країн ЄС, повідомляє прес-служба держпідприємства "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки", інформує Ракурс.

Концентрація радіонукліда в Києві складає 1-2,2 мБк / куб. м, що істотно нижче допустимого рівня, хоча при нормальних умовах цей ізотоп не фіксується взагалі. За своєю радіотоксичностю рутеній-106 знаходиться в одному ряду з цезієм-137.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль провокує хімічну катастрофу на Донбасі

"На сьогоднішній день ситуацію можна назвати контрольованою, але вона вимагає проведення широкомасштабних досліджень. Вплив на здоров'я українців цього інциденту можна вважати мінімальним ", - йдеться в повідомленні.

Крім України наявність радіоізотопа рутеній-106 у вигляді аерозолю зафіксували спецпідрозділи радіаційного моніторингу в Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччини, Австрії, Чехії та Франції. За оцінками експертів, зростання концентрації ізотопу радіонукліду сталося в перших числах жовтня.

У науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки додали, що рутеній-106 використовується в медичній галузі при лікуванні онкозахворювань очей. Також цей ізотоп застосовують при перевірці приладів радіаційного контролю і в паливних елементах супутників.

Рутеній - метал сріблястого кольору, який належить до платинових металів. Рутеній - дуже інертний метал, який не розчиняється у кислотах. Разом з тим утворює ряд металоорганічних з'єднань і є активним каталізатором.

Зараз ви читаєте новину «У повітрі України і країн ЄС знайшли підвищену кількість рутенію-106». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі