вівторок, 30 серпня 2022 12:23

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україну прибула місія МАГАТЕ – CNN

В Україну прибула місія МАГАТЕ – CNN
МАГАТЕ зібрало місію у складі керівника Рафаеля Маріано Гроссі та 13 експертів переважно з нейтральних країн. Фото: eastnews.ua

Місія Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) прибула 30 серпня до Києва.

Члени делегації були помічені репортерами у своєму готелі, повідомляє CNN.

"Місія прибула до столиці України напередодні запланованого візиту на окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС України назвали головні завдання місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

Місія у складі 14 фахівців на чолі з керівником МАГАТЕ вирушить на ЗАЕС пізніше цього тижня. Водночас невідомо, чи вийде це зробити.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги на початку серпня, коли російські військові почали обстріли атомної станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію об'єкта, під приводом "захисту від провокацій". РФ звинувачує в обстрілах Збройні сили України.

Організація Об'єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Кремль наполягав, щоб місія прямувала не через столицю. РФ також добилася виключення зі складу місії Сполучених Штатів Америки та Великої Британії, несправедливо назвавши їх упередженими.

Місія має оцінити фізичні збитки, заподіяні станції, умови роботи, перевірити системи захисту, а також вжити необхідних заходів для підвищення рівня безпеки. Також представники МАГАТЕ мають визначити, які реальні загрози зараз існують на ЗАЕС.

29 серпня стало відомо, що експерти МАГАТЕ вже їдуть на Запорізьку АЕС. Місію особисто очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Попри те, що Росія надала гарантії безпеки місії МАГАТЕ, насправді окупанти планують використовувати так звану іранську стратегію, щоб максимально перешкодити роботі експертів.

Зараз ви читаєте новину «В Україну прибула місія МАГАТЕ – CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі