пʼятниця, 10 вересня 2010 09:44

В Українських аптеках утричі збільшилась кількість підроблених ліків

В Українських аптеках утричі збільшилась кількість підроблених ліків

Держінспекція з контролю за якістю лікарських засобів Міністерства охорони здоров"я виявила в I половині 2010 року в аптеках майже в три рази більше неякісних та фальсифікованих лікарських препаратів, ніж за аналогічний період минулого року.

"Якщо в 2009 році інспекція виявила і заборонила 99 серій неякісних препаратів, то за вісім місяців цього року вже виявлено 285 серій", - повідомив на підсумковій колегії держінспекції її голова Олексій Соловйов.

Він також розповів про виявлення правоохоронними органами великого виробництва підроблених ліків у Василькові (Київська область): "Там виготовляли Мезим, Гепабене, Кетанов, Фестал, Долорен - обсяг фальсифікованої продукції склав близько 7 млн грн, але шкоди здоров"ю від таких таблеток може коштувати набагато більше".

На думку Соловйова, вирішити проблему можна, тільки законодавчо посиливши відповідальність за виробництво і збут неякісних медпрепаратів.

Зараз кримінальна відповідальність за виробництво і продаж фальсифікованих ліків не передбачена. Максимум, що можуть зробити правоохоронні органи, - позбавити аптеку ліцензії.

У той же час ще в 2008 році народні депутати Юрій Гайдаєв (КПУ) і Віктор Корж (Партія регіонів) зареєстрували законопроект, що передбачає покарання за виробництво і продаж фальсифікованих лікарських засобів у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п"яти років. Передбачається, що цей документ буде розглянуто на поточній сесії Верховної ради, пише "Комерсант-Україна".

За інформацією представників держінспекції, найчастіше підробляються ліки з Індії, Бельгії, Франції, Німеччини, Латвії та українських виробників.

"Занадто низька ціна може бути ознакою фальсифікату. І це перше, що має насторожити покупця. За упаковкою та іншими показниками підроблені ліки виявити складно", - сказав генеральний директор аптечної мережі "Конекс" (Вінницька область) Олександр Мудрий.

На його думку, необхідна не кримінальна відповідальність, а жорсткість умов ліцензування.

Як відомо, 11 серпня Держкомітет з питань регуляторної політики та підприємництва запропонував Міністерству охорони здоров"я посилити відповідальність за несанкціонований продаж рецептурних препаратів - відкликати ліцензії.

"Найчастіше аптеки самі не знають, що продають фальсифікат. Коли отримати ліцензію на продаж лікарських засобів стає занадто просто, з"являється багато дрібних аптек, аптечних кіосків, і там якраз великий ризик придбати неякісний товар. Великим мережам є що втрачати - ризикувати, продаючи підроблені препарати, вони не стануть ", - підсумував Мудрий.

Зараз ви читаєте новину «В Українських аптеках утричі збільшилась кількість підроблених ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі