середа, 16 липня 2008 14:58

В Україні створять Центр контролю за вакцинами

Представники громадських організацій виступають з ініціативою створення в Україні Центру контролю за вакцинами. З такою ініціативою виступив президент ГО "Ліга захисту громадських прав" В"ячеслав Костилєв.

На його думку, передумовою створення такого центру стало замовчування проблеми довкола додаткової масової імунізації проти кору і краснухи в Україні та відсутність реакції посадовців на запити оприлюднити інформацію щодо вакцинації.

Водночас лікар-реаніматолог Юрій Збітнєв зауважив, що ситуація з вакцинацією свідчить про глибоку кризу в українській медицині. Тож, за його словами, основним завданням Центру контролю за вакцинами буде виконання функції, яку не виконує на сьогодні держава.

"Центр забезпечуватиме прозорість стосовно вакцинації і захищатиме громадян від будь-яких зловживань чи корупційних дій чиновників", – зауважив він. Збітнєв також повідомив, що ряд громадських організацій України надіслали інформаційний пакет стосовно незаконної вакцинації до Ради Європи, у Страсбург до Департаменту ринкового моніторингу незаконних препаратів, і до Міжнародного червоного хреста.

"Ми також надішлемо зразки вакцин проти кору та краснухи, поставлені в Україну, до високоякісної лабораторії в одну зі східних країн, щоб зробити їхній детальний аналіз", – наголосив він.

Зазначимо, що 12 травня в Краматорську після щеплення проти кору і краснухи помер 17-річний школяр. Близько 90 людей після щеплень було госпіталізовано. 19 травня МОЗ припинило кампанію масової імунізації молоді проти кору і краснухи і вилучило вакцину з обігу.

Як з"ясувалося, індійська вакцина була сертифікована ЮНІСЕФ і відправлена до України в рамках гуманітарної допомоги. Проте ні вітчизняного сертифікату, ні клінічних випробувань в країні вона не пройшла. Тим часом ВООЗ і ЮНІСЕФ висловили незадоволеність припиненням вакцинації, а експерти цих організацій заявили, що вакциновані діти хворіють і помирають через "масову паніку".

21 травня міністр охорони здоров"я Василь Князевич повідомив, що ініціює проведення міжнародної експертизи за наслідками вакцинації від кору і краснухи, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «В Україні створять Центр контролю за вакцинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі