четвер, 13 грудня 2007 13:09

В Україні буде найяскравіший метеоритний дощ

13 і 14 грудня жителі всього світу зможуть побачити чергове космічне явище - метеорний потік Гемінід. Свою назву він отримав від сузір"я близнюків. При спостереженні із Землі створюється враження, що метеори, що світяться, летять саме з цього сузір"я, хоча насправді цей потік до сузір"я близнюків ніякого відношення не має.

Очікується, що якнайкраща видимість потоку буде в північних широтах планети. Потік Гемінід - один з найзагадковіших і найяскравіших метеорних потоків, який завжди спостерігається в першій половині грудня. Гемінід відрізняються великою яскравістю. На відміну від інших потоків, наприклад Леонід, Персєїд або Лірід, потік летить не назустріч Землі, а наздоганяє її, тому швидкість метеорів невисока, близько 35 км/с. Ці метеори будуть добре видні, оскільки їх супроводить "молодий" Місяць.

Як правило, у пік активності спостерігається близько 100 метеорів в годину. Траєкторії всіх метеорних тіл фактично майже паралельні, але візуально на небі завдяки ефекту перспективи вони здаються такими, що розлітаються з однієї крапки - радіанта метеорного потоку. Потік Гемініди був відкритий в кінці XIX століття і пов"язаний з астероїдом Фаетон 3200.

Щорічні спостереження за ним показують, що його максимальна активність неухильно зростає. Так, в 1877 році спостережувана кількість метеорів склала приблизно 14 в годину, в 1896 році - близько 23 в годину, в 1999 році - 90. Астрономи прогнозують і подальше зростання активності, пов"язуючи це з гравітаційною дією на метеорний потік найбільшої планети Сонячної системи - Юпітера, повідомляє Вовремя.info.

Зараз ви читаєте новину «В Україні буде найяскравіший метеоритний дощ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі