субота, 06 січня 2024 12:59

В Україні назвали найпопулярніше слово 2023 року

В Україні назвали найпопулярніше слово 2023 року
Словник сучасної української мови та сленгу "Мислово" назвав слово 2023 року. Фото: perets.media

Слово "мобілізація" стало словом 2023 року за версією словника сучасної української мови та сленгу "Мислово".

Протягом усього року цей термін був у центрі суспільної дискусії з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту новий законопроект про мобілізацію. Про це йдеться на сайті словника.

"Мобілізація потіснила іншого кандидата - "контрнаступ", який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим замінити російські матюки: 10 шедеврів української лайки

Словник також назвав інших претендентів на звання слова року. Усі вони пов'язані з війною. Це, зокрема:

* ухилянт - чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.

* яйця по 17 гривень - як символ корупції у Міністерстві оборони України.

* блокада/деблокада - у зв'язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ. Це також стосується недружніх дій польських перевізників та фермерів;

* літо в Криму - теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.

* позиційна війна - термін, що набув популярності після публікації статті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про перехід війни на новий етап.

* конфлікт - несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Володимира Зеленського та головнокомандувача ЗСУ Залужного.

* дрон - різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.

Увійшло до цього списку і єдине слово з загальносвітового контексту - ШІ (штучний інтелект). Хоча і його присутність пов'язана з інтеграцією ШІ у військові системи.

Словник "Мислово" був створений у 2012 році для фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови.

"Мислово" обирає слово року вже водинадцяте. Основними критеріями при виборі є популярність слова та його соціальна значущість.

Rizz оголосили словом року в Оксфордському університеті. Воно походить від частини слова charisma ("харизма"). Означає здатність приваблювати за допомогою стилю, чарівності або зовнішності.

Слово року обирали у ході відкритого голосування. Rizz випередило слово Swiftie (фанат Тейлор Свіфт), situationship (сексуальні стосунки без зобов'язань) та prompt (інструкція штучному інтелекту).

Зараз ви читаєте новину «В Україні назвали найпопулярніше слово 2023 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі