четвер, 01 квітня 2010 15:25

В США опублікують шантажистські документи Марка Твена

В США опублікують шантажистські документи Марка Твена

У 2010 році Університет Берклі (Каліфорнія), що зберігає архів Марка Твена, вперше опублікує тритомну автобіографію письменника, яку той заповідав не друкувати протягом ста років з моменту своєї смерті. Автор "Тома Сойера" помер в 1910 році.

У мемуари Твена, що займають близько 5000 сторінок, будуть включені документи, відомі як "досьє для шантажу". У них американський прозаїк описує, як його секретар Ізабель Ліон його спокусила.

Фахівці вважають, що написати ці тексти немолодого вже письменника змусила його дочка Клара, яка вважала, що Ліон неправомірно зазіхала на кохання і гроші її батька. Клара зуміла переконати Твена в тому, що Ліон вкрала у нього дві тисячі доларів (чи відповідало це істині, невідомо). Тоді письменник звільнив помічницю і відняв у неї ферму, яку раніше подарував на Різдво. Потім він показав Ліон 429-сторінкове "досьє" і заявив, що якщо та вимагатиме гроші у нього або його сім"ї, воно буде опубліковано.

При цьому, пише The Times, до скандального розриву пару Твен-Ліон можна було вважати щасливою. 68-річний письменник найняв світську левицю, яка розорилась, в якості помічниці для себе і дочки в 1904 році. Незабаром вони сталі близькі, і, швидше за все, згодом одружилися б, якби не втрутилася Клара Клеменс (справжнє прізвище Твена). Вона вважала себе нелюбимою дочкою і боялася, що батько відмовить їй в любові і грошовій допомозі, повністю "переключившись" на свою кохану.

Клара стала інтригувати проти Ізабель Ліон, внаслідок чого і з"явилася історія про спробу спокушання. Дослідники, які читали "досьє" Твена, стверджують, що воно повне несправедливих звинувачень. Клара Клеменс продовжувала боротьбу з Ліон аж до смерті останньої в 1958 році.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «В США опублікують шантажистські документи Марка Твена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі