пʼятниця, 12 грудня 2008 10:37

У Росії розпочалася рецесія

У Росії розпочалася рецесія
У Росії вже розпочалася рецесія. Про це заявив заступник глави Мінекономрозвитку Росії Андрій Клепач, передає РИА Новости. За словами чиновника, за підсумками поточного року зростання ВВП буде менше очікуваних 6,8 відсотка. Крім того, в останні два квартали буде зафіксовано зниження економіки. Саме такий тривалий спад і називається технічною рецесією.

Андрій Клепач відмовився повідомити, на скільки саме виросте ВВП країни за підсумками року, але відзначив, що промвиробництво, швидше за все, збільшиться на 1,9 відсотка, передає "Інтерфакс". Чиновник також додав, що, швидше за все, рецесія в країні продовжиться не тільки два квартали.

Раніше про рецесію в своїх економіках оголосила ціла низка країн Європи, де впродовж двох кварталів підряд ВВП падав відносно того ж часу рік тому. Так, рецесія була оголошена в Німеччині, Італії, Іспанії, Швеції та низці інших великих економік. Очікується, що більшість інших держав Європи увійдуть до стадії рецесії в 2009 році.

У США в грудні 2008 року було оголошено, що країна увійшла до стадії рецесії роком раніше - в грудні 2007 року. При цьому в США рецесією називається не падіння ВВП протягом двох кварталів, а загальний спад в економіці, який характеризується, зокрема, й зростанням безробіття, і зменшенням зарплат, і цілою низкою інших показників.

У Росії прогнози з темпів зростання ВВП за підсумками року переглядалися вже неодноразово. Ще в жовтні 2008 року глава Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна пообіцяла президентові, що ВВП в країні виросте не менше аніж на сім відсотків.

Одним з перших в Росії про початок рецесії заявив віце-прем"єр та міністр фінансів Олексій Кудрін. На початку листопада він сказав, що темпи зростання ВВП в 2008 році будуть найнижчими за останні роки і підсумував, що "ми знаходимося на самому початку рецесії". При цьому Кудрін не уточнив, чи відноситься ця фраза виключно до Росії або до всієї ситуації в світі в цілому.

Рецесія в більшості великих економік світу стала наслідком світової фінансової кризи, яка в 2008 році переросла в загальноекономічний. Наслідком кризи стали збитки банків на сотні мільярдів доларів, фактичне заморожування кредитного ринку, різкий обвал фондових індексів. Це спричинило падіння попиту на сировинні товари та зниження виробництва в більшості країн світу. Багатьом компаніям вже довелося піти на звільнення та скорочення зарплат.

Зараз ви читаєте новину «У Росії розпочалася рецесія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі