середа, 02 серпня 2023 07:43

Спецтема: Війна Росії проти України

У Росії хочуть показати, що Герасимов керує бойовими діями в Україні ‒ ІSW

У Росії хочуть показати, що Герасимов керує бойовими діями в Україні ‒ ІSW
Російське міноборони заявило, що начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов нібито відвідав командний пункт у Запорізькій області. Фото: скріншот

Міністерство оборони РФ прагне позиціонувати начальника російського Генерального штабу генерала Валерія Герасимова як ефективного командувача.

Там хочуть показати, що він керує театром бойових дій в Україні. Про це йдеться у новому звіті Інститут вивчення війни (ІSW).

Міноборони РФ 1 серпня опублікувало відео, на якому Герасимов нібито інспектує передовий командний пункт на заході Запорізької області та заслуховує звіти про українські операції та російську оборону в цьому районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін опинився у пастці без добрих варіантів" - Лоуренс Фрідман

"Цей відеозапис є одним з перших публічних виступів Герасимова після заколоту, організованого засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним 24 червня. Він вказує на те, що Міноборони РФ продовжує висвітлювати роль Герасимова як командувача театром військових дій", – зазначають в ІSW.

Раніше деякі російські джерела стверджували, що генерал-полковник Михайло Теплінський замінив Герасимова на посаді командувача військовими діями в Україні після заколоту "Вагнера". Однак в ISW не змогли перевірити ці чутки. Аналітики вважають, що Герасимов, швидше за все, номінально збереже свою посаду в російських Збройних силах.

"На відеозаписах Міноборони Герасимов зображений як архітектор російських оборонних операцій в одному з секторів українського контрнаступу. Ця роль раніше приписувалася колишньому заступнику командувача Об'єднаного угруповання військ в Україні генералу армії Сергію Суровікіну та колишньому командувачу 58-ї загальновійськової армії (Південний військовий округ) генерал-майору Івану Попову до їхнього ймовірного звільнення, які відбулися 28 червня та 15 липня через протистояння з Герасимовим та недотримання ієрархії в МО РФ", – йдеться у повідомленні ISW.

Після 24 червня низка генералів, зокрема і Сергій Суровікін, зникла з публічного поля. А 10 липня начальник Генерального штабу Росії генерал Валерій Герасимов вперше з'явився на телебаченні після невдалого заколоту "вагнерівців".

Тоді по відеозв'язку Герасимов провів інструктаж начальника штабу Повітряно-космічних сил Росії генерал-полковника Віктора Афзалова.

Зараз ви читаєте новину «У Росії хочуть показати, що Герасимов керує бойовими діями в Україні ‒ ІSW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі